ВСС отказа да гледа искането на съдиите за отстраняване на Гешев

Шефът на ВКС нарече главния прокурор евтин популист. Той отиде на операция за незаконни цигари

OFFNews 08 октомври 2020 в 12:53 3474 0

Висшият съдебен съвет отказа да се занимава с писмото на Съюза на съдиите, в което съсловната организация настоява да се прецени дали да започне процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, и отложи точката за следващо заседание. Предложението за обсъждане на декларацията, в която съдиите остро критикуват действията на Гешев, бе направено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, но бе отхвърлена от мнозинството от ВСС.

Самият Гешев напусна заседанието, когато стана въпрос за разглеждането на точката, защото го засягала формално.

Действието му предизвика острата реакция на Лозан Панов, който обвини главния прокурор в опит да похити правото. "Аз днес очаквах главният прокурор да събере смелост и да обясни тук пред нас от какво са продиктувани неговите действия на евтин популист. Да, казвам го – на евтин популист. Изразявам своята надежда, че Бюрото за защита на свидетели няма да посети ВКС или моя дом, каквато практика г-н Гешев създаде спрямо всеки, който си позволява да критикува него – главния прокурор", заяви Панов. 

Според председателя на ВКС обвинител №1 неглижира критиките срещу действията на прокуратурата като ги определя като нападение от подсъдими олигарси. 

Междувременно Гешев бе на операция, която разкри фабрика за производство на незаконни цигари.

"Разкрита е поредната модерна фабрика за незаконно производство на цигари, този път с марка "Marlboro". Предотвратени са щети за милиони за бюджета от неплатени акцизи благодарение на МВР и Прокуратурата в Пловдив. Съвместната ни работа в интерес на българските граждани продължава!", написа Гешев в туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews