ВСС избира председател на ВАС

OFFNews 11 септември 2017 в 07:44 7570 0

ВСС избира председател на ВАС

На първото си заседание след лятната ваканция Висшият съдебен съвет (ВСС) ще изслуша и вероятно ще избере нов председател на Върховния административен съд (ВАС)

Двама са кандидатите за поста - Георги Чолаков и Соня Янкулова. И двамата са съдии във ВАС.

Чолаков е номинацията на настоящия председател на съда Георги Колев. Съдията беше подкрепен от 79 свои колеги. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в окръжния съд в Сливен, а от 20 юли 92-ра е съдия в Районен съд - Котел, който оглавява по-късно. В периода 1993 г. - 1995 г. е председател на районния съд Сливен, след което работи като адвокат. От 2007 г. е съдия, а впоследствие става заместник-председател на административния съд в града. След това за три години е нотариус. От 1 юли 2013 г. е председател на Второ отделение във ВАС.

Както OFFNews писа около декларациите на Чолаков пред Сметната палата има някои неясноти. В тях е посочено, че той е притежател на земи, но не е ясно как се е сдобил с тях. В отговор до медиите той отговори, че се прави опит да се внуши, че той се занимава с лихварство. Той обаче уточнява, че всички 11 сделки, за които става въпрос, са станали след първоначално отпуснат от него заем на физически лица, който, след като не е върнат, е довел до придобиване на ипотека над съответния имот.

Кандидатурата на Соня Янкулова е предложена от трима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя има над 32 години юридически стаж, от които над 21 години като съдия. В периода 1982-1983г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, след което работи като юрисконсулт и инспектор до 1988 г., когато става районен съдия в Трети районен съд в столицата. После е заместник-председател на Софийския градски съд, където става ръководител на първото в страната самостоятелно обособено административно отделение. От 1998 г. е съдия във ВАС, а в периода 2001 г. - 2008 г. е заместник-министър на отбраната, след което става заместник-министър на вътрешните работи. От 2009 г. и до настоящия момент е съдия във Върховен административен съд. За да има избран кандидат, са нужни 17 гласа от всички членове на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови