Очаквано съдии посочиха човека на Георги Колев за следващия председател на ВАС

Изборът стана при отсъствие на 1/3 от колегите им

Юлиан Христов 01 септември 2017 в 13:57 10452 0

Очаквано съдии посочиха човека на Георги Колев за следващия председател на ВАС

Очаквано съдия Георги Чолаков бе номиниран от Пленума на Върховния административен съд (ВАС) за следващ председател на съда. Това стана при отсъствие на близо 1/3 от съдийския състав на съда и очаквано издигнатата от настоящия председател на съда Георги Колев кандидатура беше одобрена. 

От общо 91 съдии, на Пленума днес са били 61.

Отсъствието на не малка част от съдиите не е изненада, коментира "Правен свят". Такова опасение изразиха някои членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) при гласуването на хронограмата за избор на председател на ВАС. Комисията за атестирането и конкурсите беше предложила това да стане на 21 септември, но шефът на ВАС Георги Колев поиска по-ранна дата, а именно 11 септември. Тогава се изразиха опасения, че изслушването на кандидатите от Пленума на съда ще бъде във време, в което все още ще има хора в отпуск.

Това не е първото очаквано развитие по случая с номинацията на нов председател на ВАС. Първоначално името на Чолаков се появи като вероятен наследник на Георги Колев много преди той да бъде номиниран. Няколко месеца преди да бъде излъчен за кандидат той е "презентиран" като най-подходящия за поста. За него се знае, че е семеен приятел на Колев. За кратко е бил съдия в районните съдилища на Сливен и Котел, след което адвокат и нотариус в Балчик. През 2012 г. се класира на единствената бройка за съдия във ВАС от външен конкурс. Почти веднага след встъпването му в длъжност е назначен от Колев за председател на Второ отделение на ВАС, където заменя Галина Солакова.

Съдия Георги Чолаков

Изразяващи съмнения в качествата на Чолаков да бъде административния ръководител, от който ВАС се нуждае споделят, че им се заявява, че кандидатурата му вече е съгласувана и одобрена от политическите лидери на парламентарно представените партии и от почти всички членове на двете колегии на ВСС.

Окончателният избор на Чолаков се очаква да стане в последните ни от мандата на настоящия ВСС. Мандатът на Георги Колев изтича на 22 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!