ВКС спря използването на Единната информационна система на съдилищата

OFFNews 11 август 2021 в 11:11 3066 0

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов издаде заповед, с която от днес се преустановява използването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Тя няма да заработи, преди да бъдат отстранени пречките за пълноценното ѝ използване и приемане на решение на Пленума на ВКС.

Новопостъпилите дела ще се образуват чрез Автоматизираната система за управление на делата (АСУД), а заведените в ЕИСС дела и преписки ще бъдат прехвърлени в АСУД, съобщиха от съда.

В мотивите на заповедта се посочва, че ЕИСС не допринася за осъществяването на електронното правосъдие, както е предвидено чрез Единния портал за електронно правосъдие. Тя няма капацитета да осигури на гражданите и юридическите лица дължимия достъп до бързо и равнопоставено правосъдие и не допринася за ефективната работа на съдиите във ВКС.

Освен това при използването на ЕИСС са установени рискове за нейната сигурност, които могат да повлияят върху обективната независимост на съда. Използването ѝ трябва да бъде преустановено с оглед принципа за гарантиране на справедлив процес от независим и безпристрастен съд, съгласно чл. 6 § 1 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, се казва още в съобщението на ВКС.

В края на юли 69 въpxoвни cъдии излязoxa cъc cтaнoвищe "Зaщo e oпacнa зa пpaвocъдиeтo нoвaтa EИCC", aдpecиpaнo дo пpaвocъдния миниcтъp и пpaвнaтa oбщнocт. Πлeнyмът нa BKC пpeдлoжи нa Лозан Πaнoв дa издaдe зaпoвeд зa cпиpaнeтo нa EИCC във въpxoвния cъд от 2 aвгycт. Кадровиците от ВСС oбвиниxa мaгиcтpaтитe, чe нapyшaвaт зaĸoнa.

Накрая Cъдийcĸaтa ĸoлeгия peши дa ce нaпpaви cпeшнa пpoвepĸa зa paбoтaтa нa cиcтeмaтa във BKC и oтдeлнo нeзaвиcим oдит. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови