ВКС намали присъда за опит за убийство, защото жертвата оцеляла

OFFNews - Бургас 05 април 2016 в 14:49 3586 4

Снимка zonaburgas.bg

Георги Андонов - Бабата

Върховният касационен съд намали присъдата на Георги Андонов – Бабата от 25 г. затвор – на 13 г. и 4 месеца.

Андонов бе осъден за опит за умишлено убийство, извършено „с особена жестокост и по особено мъчителен начин, при условията на опасен рецидив“. На 4 юли, сутринта, той причакал 27-годишната бургазлийка Галина в парка в комплекс „Славейков“ и я намушкал с нож 17 пъти. Единствено намесата на минаващи хора, чули виковете за помощ, го спрели, а навременната помощ спасила живота на младата бургазлийка. Окръжният съд наложи доживотна присъда на Андонов, която бе редуцирана на 30 г. затвор, защото процесът мина по съкратената процедура. Апелативните магистрати я намалиха на 25 години лишаване от свобода.

По време на извършването на престъплението, Георги Бабата е бил затворник, но е бил пуснат в отпуск. Изтърпявал е наказание от 10 г. и 10 месеца за убийството на баба си, откъдето идва и прякорът му. Лежал е в общежитието от открит тип „Строител“ към бургаския затвор.

Междувременно, Андонов обжалва наказанието си пред ВКС. В решението на магистратите, цитирани от пресцентъра на Апелативния съд в Бургас, се посочва, че наказанието му е „твърде завишено“. Съдът посочва, че „съществено е подценено обстоятелството, че все пак се касае за опит, при който макар и довършено деянието, не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици – смъртта на пострадалата. Действително само спешната оперативна интервенция, е единствената причина да не се достигне до най-трагичния резултат. Въпреки нанесените й над десет удара с нож, след шест дневен престой в реанимация, на единадесетия ден от постъпването в болничното заведение, е изписана единствено със загуба на слезката“, информират от съда.

Така, върховните съдии намаляват присъдата на 20 г. затвор, която, след като се редуцира с 1/3, защото Андонов е признал вината си, остава 13 години и 4 месеца. Решението на ВКС не подлежи на обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови