Възмездие: Една от медицинските сестри осъди 9 от мъчителите си в Либия по СПИН процеса

Служителите на Джамахирията трябва да изплатят над половин милион лева на Нася Ненова

OFFNews 05 януари 2019 в 12:51 7559 0

Снимка Архив

Близо 12 години след завръщането у нас, една от осъдените в Либия по т.нар. „СПИН процес“ медицински сестри дочака справедливост. На първа инстанция, в Софийския градски съд, Нася Ненова осъди девет от своите мъчители.

Служителите на Главно следствено управление на Джамахирията, сред които и един генерал, да платят на Нася Ненова 500 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 26 617 лева за имуществени, постанови съдия Вергиния Мичева от СГС, съобщи Де факто. 

Това е единственото от петте дела, заведени от медицинските ни сестри, с благополучен финал засега. Две от делата – по исковете на Кристияна Вълчева и на Валентина Сиропуло, са прекратени от СГС. Останалите две – по исковете на Снежана Димитрова и на Валя Червеняшка, все още са висящи. 

Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана
Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. по обвинение за заразяването на над 400 либийски деца с вируса на СПИН и заговор срещу Джамахирията. По-късно бе задържан и съпругът на Кристияна Вълчева д-р Здравко Георгиев. Те прекараха години наред в затвори и бяха подложени на зверски мъчения, преди да бъдат осъдени на смърт, по-късно присъдата бе заменена с доживотен затвор. През юли 2007 г., със самолет на тогавашната съпруга на френския президент Сесилия Саркози осъдените са върнати в България. А българският президент Георги Първанов ги помилва. 

Първият, потърсил сметка за изтезанията в Либия, е палестинският лекар Ашраф Ал-Хаджудж, от 2007 г. български гражданин. Той завежда гражданско дело за непозволено увреждане пред граждански холандски съд в Хага. На 21 март 2012 г. този съд излиза с осъдително решение срещу девет високопоставени либийски полицаи, осъдени солидарно да заплатят на ищеца 750 000 евро обезщетение за нанесени материални щети и 250 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва по либийското право от 27.07.2011г. до окончателното изплащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!