Върховният съд окончателно оправда Златомир Иванов – Баретата

OFFNews 26 март 2018 в 13:48 10917 0

Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно Златомир Иванов – Баретата по делото, в което беше обвинен за ръководил на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. 

Според ВКС прокуратурата не е представила по убедителен начин доказателства за това, че Иванов и още няколко души са били престъпна група. Съдът подчертава, че е положил усилия, но не е успял да попълни "съществени пропуски" на прокуратурата и затова "логично и обосновано" е взел решение да потвърди оправдаването им.

Ивайло Борисов – Ториното, сочен за приближен на Иванов, също е оправдан от съда. 

Съдът е намалил и наказанията срещу признатите за виновни по делото. Така само шестима влизат в затвора – част от тях за пет години, други за три, а има и такива с условни присъди.

Наложените наказания след окончателното решение на ВКС по делото са:

- Стефан Грозданов – за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици (ОПГ) – 5 години лишаване от свобода

- Петър Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца лишаване от свобода

- Тодор Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца лишаване от свобода

- Тихомир Стоянов – за държане на високорисково наркотично вещество – глоба в размер на 1 000 лева

- Кристиян Лалев – за участие в ОПГ и зa държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение на високорискови наркотични вещества –  3 години лишаване от свобода, отложено за срок от 5 години, и глоба в размер на 1 000 лева

- Добромир Добрев – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 6 000 лева;

- Галин Лазаров – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от 5 години, и глоба в размер на 6 000 лева.

Това е второто дело срещу Баретата за наркотрафик. През 2016 г. той беше признат за виновен за това, че е ръководил група за разпространение на наркотици и получи 6 години и половина затвор. Златомир Иванов обаче не влезе в затвора, защото по време на делото беше задържан в ареста и под домашен арест и така е излежал присъдата си предварително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!