Митьо Очите за последно в съда като свидетел по дело срещу Баретата

OFFNews 08 юни 2016 в 23:28 11829 2

Простреляният Димитър Желязков - Митьо Очите, е легендарна фигура в подземния свят. Името му се свързва основно с търговията с дрога и жени. 

Криминалният му прощъпулник е въоръжен грабеж, когато е едва 23-годишен. Желязков е роден през 1972 г. в Несебър, преди години името му се споменаваше и във връзка с атентат срещу кмет на родния му град. Очите е арестуван многократно за побои, грабежи, отвличания, наркотици, незаконно оръжие и др. 

На 9 ноември 2001 г. срещу Димитър Желязков беше извършен атентат в Несебър, при който загинаха съпругата му Тянка, брат й Славчо и бодигардът му Николай Бъчваров. Според една от версиите атентатът е поръчан от столичния отговорник за наркотиците в СИК Евгени Стефанов-Женята, който няколко години по-късно бе разстрелян пред софийски фитнесклуб. 

През 2010 г. Митьо Очите бе осъден на 4 години и 10 месеца затвор за пране на пари, след като Окръжният съд в града одобри в четвъртък поредното му трето споразумение с прокуратурата. Първото бе сключено през 2007 година, когато той се призна за виновен за ръководител на престъпна група за продажба на наркотици и получи 4 години и половина затвор. През август 2009 г. пък се призна за виновен за участие в организираната престъпна група със същата цел на врачанския бос Йордан Тонов – Данчо Пръча и получи 4 години и 9 месеца затвор. 

Желязков лежа в различни затвори, докато бе зад решетките в Бургас, бе засичан в дискотеки. Престоят му в Казичане пък бе белязан с бой с пернишкия му "колега" Стоян Кръстев – Драгановеца.

Преди да се обяви за виновен за участието си и в бандата на Пръча, Митьо Очите заяви, че ще подпише ново споразумение, защото все едно ''дали са едно, две или три". 

Желязков се появи за последно в Специализирания съд в столицата като свидетел по делото за организиране и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици по Южното Черноморие през март тази година. Делото бе срещу Златомир Иванов-Баретата и соченият за негов пръв помощник Ивайло Борисов - Ториното, прочул се като шеф на охранителите, пребили шофьор на околовръстното на София. 

"Айде, какво става, ще си изпусна автобуса", заяви при появяването си на "Черковна" Очите. Тогава той обясни пред магистратите, че е консултант на трудов договор в бургаския клон на фирма "Аркус". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови