"В съдебната система има "гнили ябълки", но има и съвестни хора"

ОFFNews Последна промяна на 29 ноември 2015 в 19:28 3135 5

Нели Куцкова

„Недоверието в съдебната система е факт. Много е тъжно, защото има и „гнили ябълки”, има корупционни канали, но има и стотици колеги, които си вършат работата съвестно”.

Това заяви говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова пред bTV по повод изтеклите записи на разговор между Румяна Ченалова и Владимира Янева, които станаха популярно като "Яневагейт".

Според нея е възможно нищо да не излезе от проверката на случая. 

"В тези записи се споменават имената на членове на ВСС, включително на двама от общо тримата големи - на главния прокурор и на председателят на ВАС. И колкото и обективна проверка те да направят, никой няма да повярва, защото техните имена са замесени", каза Куцкова.

Тя заяви, че не е вярна тезата, че една независима проверка по казуса не е работа на президента Росен Плевнелиев. Съдията напомни, че президентът назначава тримата големи в съдебната система – главният прокурор и председателите на върховните съдилища, както и позицията на Плевнелиев, когато Венета Марковска трябваше да се закълне като конституционен съдия. И това не е разписано по закон, но нестандартните ситуации изискват нестандартни решения.

По думите й във ВСС със сигурност има хора със зависимости, има и хора които си вършат работата.

Нели Куцкова обяви още, че, когато съдия Владимира Янева е била назначена за председател на Софийски градски съд, много от съдиите от СГС са протестирали срещу това решение, а после са искали и проверки за начина на разпределение на делата, но никой не е обърнал внимание. Трябваше френският посланик да обърне внимание, допълни тя.

„Професията все още е привлекателна за честни и почтени хора. Янева и Ченалова не са съдебната система”, каза в заключение съдия Куцкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови