Спецпрокуратурата приключва проверката срещу Кирил Петков на 15 декември

OFFNews 29 ноември 2021 в 11:46 3179 1

Снимка БТА/Христо Касабов, архив

Специализираната прокуратура ще приключи проверката по сигнала за двойното гражданство на бившия служебен министър и настоящ лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на 15 декември.  Това съобщи говорителят на спецобвинението Христо Кръстев, цитиран от БТА.

Проверката трябваше да приключи по-рано, но срокът ѝ бе удължен. Кръстев коментира, че по случая се чакат документи от КПКОНПИ. По информация на в. "Сега" се очакват попълнените от Петков декларации. Документите от КС са изпратени и пристигнали в Спецпрокуратурата.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление

На 13 октомври Специализираната прокуратура обяви, че от 24-ти август се извършва проверка, свързана с Кирил Петков. Поводът е бил сигнал от гражданин, подаден по електронната поща. Сигналът е бил идентичен с твърдения в публикация във вестник „Труд“ от 22-ри август.

Петков тогава коментира новината с думите "Нас не ни е страх!" и заяви, че спецправосъдието у нас "играе твърде особена роля в прилагането на законите в страната".

Сигналът в спецпрокуратурата беше координиран със сезирането на КС. На 16 август парламентарната група на ГЕРБ-СДС сезира Конституционния съд, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Затова и ГЕРБ атакуваха в КС президентския указ за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър. Делото започна в началото на септември.

На 27 октомври Съдът се произнесе и реши, че част от указа от 10 май, с който президентът Румен Радев е назначил Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, е противоконституционен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови