КС: Указът на президента за назначаването на Кирил Петков нарушава Конституцията (обновена)

Даниела Добрева 27 октомври 2021 в 11:39 7921 3

Указът от 10 май, с който президентът Румен Радев е назначил Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, е противоконституционен.

Това постанови Конституционният съд с 11 гласа, като Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение за допустимостта. 

Причината е, че към 10 май, когато Петков стана министър, е имал освен българско, и канадско гражданство.

В решението на КС е записано, че "и днес е приложимо класическото правило, че само лицата, трайно свързани с държавата чрез своето гражданство, могат да заемат висши държавни длъжности" и че "според Конституцията на Република България само български граждани могат да участват в управлението на страната на национално ниво, като за заемането на някои висши държавни длъжности наличието на друго, освен българско гражданство, е изключено и неспазването на този конституционен императив представлява непреодолимо в последващ момент препятствие".

Конституционните съдии напомнят, че след приемането на страната ни в ЕС се поставя въпросът за отпадане на забраната за двойно гражданство, но това може да стане с промени в основния закон.

"Кирил Петков Петков е бил наясно към посочената дата (21 април), че заявяването от него на отказ от канадско гражданство не поражда автоматично действие – освобождаване от това гражданство, а следва да бъде одобрен от съответните власти на Канада, което логически изисква определен от съответната държава период от време", се посочва в решението на КС.

Конституционалистите заявяват още, че президентът няма ангажимент да провери декларацията за гражданството на Петков.

"Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за заемането на висши публични длъжности и те биха носили юридическо отговорност за неверността им, за което декларират, че са уведомени", пише в решението.

Колкото до актовете, подписани от бившия служебен министър, те ще бъдат разгледани всеки по отделно, ако бъдат атакувани пред съда.

Малко след обявяване на решение на конституционалистите Кирил Петков, обяви във фейсбук, че го приема и че когато е подписал пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, е предал канадския си паспорт, платил е такса и е бил сигурен, че е изпълнил своето задължение към Конституцията на България.

Самият Кирил Петков на два пъти поиска КС да го изслуша - за последно вчера, но съдът отхвърли искането. 

Правни експерти обясниха, че това нарушава правото му на защита, признато от самата Конституция. Според тях твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на Конституцията сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, гарантирано от чл.32 от Конституцията и от чл.8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Според чл. 32 от Конституцията: "Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име."

Кирил Петков обяви, че се е отказал от канадския си паспорт на 21 април, но от документите на властите в Отава става ясно, че е загубил гражданството си на 20 август. Лидерът на "Продължаваме промяната" многократно обясни, че е достатъчно да обяви отказ, за да отпадне двойното му гражданство. Същото смята и проф. Огнян Герджиков, който заяви в интервю пред OFFNews, че това обстоятелство е достатъчно.

Заради канадското гражданство срещу бившия министър тече и проверка в Специализираната прокуратура. Поводът е бил сигнал от гражданин, подаден по електронната поща с твърдения за извършено престъпление от Петков.

Историята с гражданството на Кирил Петков стигна през август до КС по искане 55 депутати от ГЕРБ да се обяви за противоконституционен указът, с който Румен Радев назначава Кирил Петков за министър. Аргументът им бе, че министърът на икономиката влиза в противоречие с основния закон заради двойното си гражданство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

yoghurt

27.10 2021 в 13:27

Добре, че се произнесоха за пола, тези хитруши - по-консенсусна тема не можаха да намерят... Претоплиха маджата, гражданите се влюбиха в тях, и вече спокойно могат да секат Петков за административното нарушение, че е успял... Което българското подсъзнание не може да прости. За сметка на това може да прости милионите за хидролога на републиката, че и да ги забрави, или убийствата извършени от Филчев, или какво ли още не...