Наталия Киселова: КС може да пита Канада откога Петков не е неин гражданин

ГЕРБ се опитват да използват ситуацията

OFFNews 12 октомври 2021 в 10:49 2050 2

Снимка Архив

"Конституционният съд (КС) може да изиска от съответната държава официално тълкуване откога едно лице е или не е неин гражданин", заяви пред БНР преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

"Въпросът за гражданството е по-важен. Въпросът от кога е или не е едно лице гражданин, се решава от националното законодателство на всяка отделна държава", допълни тя.

Доц. Киселова е един от експертите, чието становище КС е поискал по делото.

По думите ѝ казусът може допълнително да се усложни ако започне оспорване на актовете, издадени от Петков като служебен икономически министър. 

Тя допълни, че Петков може да бъде съден, ако решението на КС е негативно. Според нея обаче едва ли ще има такова действие на фона на предизборната кампания.

Ще изслушат ли Петков в КС

"Въпросът с гражданството за нас е изчистен като теория. Дали КС може да поиска изслушване на Кирил Петков - г-н Петков не е страна в този спор. И от тук съдът може да допусне, ако прецени, но то е за да не изглежда, че се опитват да му запушат устата, макар че медиите му дават достатъчна възможност да говори на г-н Петков, но той не е страна", коментира доц. Киселова по повод искането на Кирил Петков да бъде изслушан в зала, а заседанието да бъде публично. Тя допълни, че каквото и решение да вземе КС, недоволни винаги ще има, защото спорът се решава на прага на предизборната кампания.

Как започна всичко

Съдът беше сезиран от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Затова и ГЕРБ атакуваха в КС президентския указ за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър. Делото започна в началото на септември.

"За мен в момента е доста шокиращо как ГЕРБ се опитват да използват тази ситуация, след като те десетилетие и повече са правили друго", коментира тя и допълни, че по време на управлението на Борисов от опозицията на няколко пъти са сезирали КС и непосредствено преди произнасянето на съда, в Народното събрание са променяли законовите разпоредби.

Днес Конституционният съд ще заседава по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. На това заседание трябва да бъде разгледана бележката, която удостоверява, че към 20 август 2021 г. Петков не е канадски гражданин. Бившият служебен министър я внесе в КС в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

12.10 2021 в 11:58

Мда. И това го има ...

6500

1

petio01

12.10 2021 в 11:12

Кирил Петков, който от 10-тина години е зарязал Канада и живее със съпругата и с трите си деца в България, ни е проблемът. Всички партии са пълни с политици само с българско гражданство, които защитават чужди интереси и се сочат един друг с пръст кой човек на ЕС, кой на Русия, САЩ и Турция. Където и да погледнеш - еничер до еничера, мила моя майно льо, ама до един по-българи от Кирил.