Синът на загиналия пилот Валентин Терзиев съди базата в Граф Игнатиево

OFFNews 21 октомври 2021 в 15:47 2938 0

12-годишният син на загиналия военен пилот Валентин Терзиев съди авиобаза „Граф Игнатиево“, а искът е за 70 000 лв. Молбата е подадена до Пловдивския окръжен съд на 28 юли чрез майката на Александър - Димитрина Попова, тъй като момчето е малолетно. Искът е за положен, но неизплатен извънреден труд на баща му, съобщи БТА.

По данни на исковата молба става въпрос за 2967 допълнителни работни часа за времето от 26 май 2010 г. до 9 юни 2021 г., за които летецът не е бил компенсиран с почивка. 

Със свое определение от 23 септември Окръжният съд постановява, че става въпрос за множество искове, тъй като периодът на неплатения извънреден труд е дълъг, и препраща делото по подсъдност на Асеновградския районен съд.

Александър Терзиев обжалва и Апелативният съд в Пловдив се произнася окончателно, че искът не е за помесечно дължими суми, а за общо обезщетение, определено към момента на прекратяване на служебното правоотношение на загиналия пилот. Така със случая трябва да се заеме Пловдивския окръжен съд.

Основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствената ориентация от пилота. Това бе записано в доклада на разследването на „Военна полиция“ за инцидента на 9 юни 2021 г. по време на ученията на ПВО и ВВС - „Шабла 2021“.

Авторите на доклада посочват като съпътстващи причини "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите", "особености на полетите над море нощем", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака". Загиналият пилот подп. Валентин Терзиев е загубил ориентация след поразяването на целта. Това е можело да бъде предотвратено от ръководството на учението - като прекрати изпълнението на задачата, или от самия пилот, ако е осъзнавал опасността, обясни преди време полковник Василев от звеното на Военна полиция, което разследва инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови