Ще излезе ли на свобода Йоан Матев

OFFNews 14 ноември 2017 в 07:45 9946 0

Днес се очаква Апелативният съд да се произнесе по мярката на Йоан Матев. Той е обвинен за убийството на Георги Игнатов, извършено по особено мъчителен начин в Борисовата градина през лятото на 2015 г.

Преди седмица Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Матев от задържане под стража в подписка. За да излезе Матев на свобода обаче, трябва да се произнесе и Апелативният съд.

Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу Йоан Матев в съда. Той е 15 страници.

Деянието на Матев е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание поради обезкървяването на мозъчните структури. Той е изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него, уточняват от прокуратурата.

В съобщението на държавното обвинение не се уточнява какъв е мотивът за убийството. Посочва се единствено, че двамата се срещнали случайно на пейка в парка. "Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия", пише в съобщението.

Според прокуратурата убийството е извършено с удари с нож, който Матев "обичайно носел в себе си". Ножът беше открит в близост до местопрестъплението.

След случая Матев избягал и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Ако бъде признат за виновен Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!