Шефът на ДАИ поиска да бъде отстранен от длъжност

OFFNews 02 април 2016 в 18:38 4299 4

Адвокатът на задържания по подозрения в корупция директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бивша ДАИ) Цветелин Цветанов поиска по-леката мярка за неотклонение по обвинението в ръководене и участие в престъпна група. Той призова съдът да остави без уважение искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка "задържане под стража" и вместо нея да наложи мярката "отстраняване от длъжност".

Адвокат Лазаров изтъкна мотива, е няма опасност клиентът му да се укрие.

Отстраняване от длъжност би предотвратило възможността от извършване на ново престъпление, от което се опасява прокуратурата, каза защитникът на Цветанов.

Според адв. Лазаров в показанията от служителите на ДАНС няма доказателства за нито едно конкретно деяние от страна на Цветанов. Той посочи също, че не става ясно как Цветанов е бил определен за ръководител на организираната престъпна група, както и че от използваните СРС-та не се виждат негови действия, които да потвърждават подобно твърдение.

Делото е по искане на Специализираната прокуратура, която призова за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Цветелин Цветанов, Венцислав Генов, Емил Иванов, Пламен Ангелов, Тихомир Вълчев, Цветелина Дойчинова и Иван Иванов, обвинени в ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена от длъжностни лица с цел вземане на подкупи.

Обвиняемите са подсъдими за това, че в периода от февруари 2015 до март 2016 година по ръководството на Цветанов и със съучастието на останалите обвиняеми е действала престъпна група, чиято цел е била да върши престъпления по член 282 и 301 на Наказателния кодекс за престъпления по служба и взимане на подкуп.

Разследването е по сигнали за изнудване на превозвачески фирми, взимане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи и фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити, както и издаване на фалшиви книжки.

Прокурорът помоли съда да уважи внесеното предложение за определяне на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ с мотива, че има реална опасност лицата да се укрият или да извършат ново престъпление.
Част от доказателствата, изложени от него, включваха намерените 170 756, 07 лева в различна валута в дома на Цветанов и копия на лични документи на различни лица и предварително попълнени бланки за изпит в автомобила на Венцислав Генов - началник на областния отдел от „Автомобилна администрация”-Габрово.

Съдът ще оповести решението си при възобновяването на заседанието в 20 ч. днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови