Корупционната схема в ДАИ действала от началото на 2015 г.

OFFNews Последна промяна на 02 април 2016 в 15:20 3033 4

Корупционната схема в ДАИ е действала от началото на 2015 година. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски по повод спецакцията, при която бяха арестувани общо 16 души, сред които и директорът на ДАИ Цветелин Цветанов.

Веднага издадох разпореждане към ръководителя на сигурността и на главния секретар да се окаже пълно съдействие на специализираните органи. Има първоначално задържани и след мярката, която е минала съответно са им повдигнати обвинения на около 8 човека и скоро предстои да им се гледа мярката за неотклонение. За всеки един сигнал, който се подава към министерството се образува екип и се назначава проверка, като многократно тези проверки са придвижвани в последствие и към специализираните органи, посочи Московски. 

Всеки един контролен орган в държавата е подложен на корупционен натиск и предпоставки за реализиране на корупционни практики, допълни министърът.

По думите му контролните органи, които са с концентриран огромен брой правомощия, са рискови.

Имахме концепция и миналата година голяма част от тази дейност и конкретно дейността с шофьорските изпити и с издаването на свидетелство за управление с регистрацията и табелите, е да бъдат прехвърлени към безконтактни мултиплексорни вериги. Дружеството, в което се опитахме да извадим част от правомощията на „Автомобилна администрация” на практика вече не е при нас и не можем да го реализираме, каза още той. 

Московски уточни, че предстои да се направи анализ, който да покаже каква част от изпитите са засегнати от корупционната схема и съответно колко книжки ще трябва да бъдат анулирани и отнети.

Има 500 протокола и това ще отнеме време. От понеделник предстои да започне работа Министерството на вътрешните работи с МВР по тази схема. На база на информацията, която сме получили от специализираната прокуратура имаме писмо, което ни дава по-голяма яснота за обхвата, регионалните дирекции, за които става на въпрос, и проведените изпити, за да можем и ние да се ориентираме точно по кои протоколи да започнем да работим, подчерта министърът.

По-рано той отрече в транспортното министерство да има политически чадър, след като независимият депутат Георги Кадиев обяви, че Цветелин Цветанов е бил сътрудник на депутата от ГЕРБ Владислав Николов, а след ареста името му било изтрито от регистъра на нещатните сътрудници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2016 в 09:08

В ДАИ министърче тази схема никога не е спирала.Ако само ти и заместниците ти не знаете какво се случва в тази държава жална ни майка.Вече няма 10 годишно дете което да не как се случват нещата във всички институции.Нещастници!

02.04 2016 в 21:43

Московски трябва да си подаде оставката след като неговия приятел прави такива далавери. Щом го познава няма начин да не е знаел. Още повече че за продажбата на книжки се знае от доста време и до сега някои хора се правеха че не виждат.

02.04 2016 в 17:02

Сутрешните му обяснения бяха жалки и нескопосани.
Всички знаели,че нещо се случва,сигнали бол,само др.Министър,ни чул,ни видял,ни разбрал.Само в страна от Третия свят,за подобен скандал,ресорният Министър,не подава ОСТАВКА!

02.04 2016 в 16:00

По-вероятно е, схемата да е действала още от ранните детински години на министъра Московски. Всяка следваща власт поема от предишната. Може да се променят тарифите,но същността си остава непроменена.