Съдът забрани на Марешки да строи заради обвинения за изнудване

OFFNews 06 юли 2015 в 11:39 1936 0

Варненският апелативен съд забрани на бизнесмена Веселин Марешки да строи в местността "Ален Мак". Причината са обвиненията в изнудване на наемателя на пицария „Ред Хот“ Асен Миланов. В тази връзка прокуратурата поиска запор на 5 банкови сметки и акции на Марешки на обща стойност 13.6 млн. лв. и възбрана върху правото на строеж на ваканционен имот в местността „Ален мак”.

Апелативният съд остави без уважение искането за запор на банкови и на разплащателни сметки, както и на акции в две акционерни дружества на бизнесмена. В решението е записано, че на 18 юни, Варненският окръжен съд (ВОС) е трябвало да се произнесе единствено по допустимостта и основателността на искането на прокуратурата за допускане на обезпечение чрез налагане на запор и възбрана. Първата съдебна инстанция е трябвало да прецени дали събраните в хода на разследването доказателства обосновават обвинението за изнудване срещу Марешки и дали е налична вероятността за реализиране на наказателна отговорност.

Според държавното обвинение миналата година той е принудил Асен Миланов да заплаща месечно по 10 000 лева, като го заплашил с увреждане на имуществото. Според обвинението той заплашил да потроши стопанисваното от Миланов заведение „Ред хот пица“, ако не му плати исканата сума. След като получил отказ, Марешки спрял тока, частично съборил незаконно изградената тента на заведението и влязъл във "физически конфликт" със служител на заведението. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, собственост на „Ред хот България“, а размерът на щетите възлизал на 14 802 лева. По това досъдебно производство има и втори обвиняем с идентично обвинение, за което прокуратурата не е поискала допускане на обезпечение.

Втората съдебна инстанция, която се произнася по съществото на искането на държавното обвинение счита, че от субективна и от обективна страна Веселин Марешки е осъществил изнудването, за което е привлечен като обвиняем. Този съд намира, че са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че обвинението в изнудване е обосновано. Съдът отчита и факта, че от м. Март и до м.Май 2015 година бизнесменът се е освободил от своя движима и недвижима собственост. Той е прехвърлил на родственици дружествените дялове на повече от 100 свои търговски дружества, прехвърлил е и собствеността на свои недвижими имоти на трети лица. Според апелативната инстанция тези действия могат да затруднят бъдещо изпълнение на осъдителна присъда или да възпрепятстват изпълнението й.

Отчитайки съразмерността между размера на поисканото от прокуратурата обезпечение (13,6 млн. лева), размера на наказанието, което законът предвижда и щетата, за която му е повдигнато обвинение (14 802 лева), Апелативният съд Варна стига до извода, че следва да бъде допуснато обезпечение чрез налагане на възбрана върху ограничено вещно право на строеж на Веселин Марешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови