Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Ченалова

Юлиана Ончева 07 август 2017 в 14:55 17948 0

Софийски градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдия Румяна Ченалова, съобщиха от СГС. 

Според съда по време на досъдебното производство е допуснато съществено отстранимо процесуално нарушение, засягащо правото на защита на обвиняемото лице. 

Ченалова е привлечена под отговорност, че като съдия по висящо търговско дело, е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Тя отговаря като докладчик по спор между „Обединени енергийни търговци” и НЕК, като прокуратурата твърди, че магистратът е ощетила интересите на държавното предприятие.

От днешното определение на съда обаче става ясно, че държавното обвинение не е в състояние да обясни какво нередно е направила Ченалова, която е основен участник в записите от „Яневагейт”. 

„Обстоятелството, че обвиняемото лице е с юридическо образование и дългогодишен опит като съдия, не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, така и от неговия защитник”, пише съдия Даниела Талева.

Прокуратурата може да протестира разпореждането й пред апелативния съд в София в 7-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови