Съдът решава да отстрани ли пловдивския кмет

OFFNews 16 януари 2017 в 09:23 2994 0

Съдът решава да отстрани ли пловдивския кмет

Пловдивският окръжен съд ще разгледа искането на прокуратурата за временно отстраняване от длъжност на кмета на града Иван Тотев. В петък Софийската градска прокуратура (СГП) поиска отстраняването му във връзка с повдигнатите обвинения срещу Тотев за престъпления по служба. 

Според държавното обвинение пловдивският кмет е нанесъл вреди на общината от близо 1 млн. лв., след като е дал зелена светлина за изграждането на зоокът. 

Искането за отстраняването на кмета се основава на опасенията, че Тотев може да възпрепятства хода на делото. Освен това свидетелите, които предстои да бъдат разпитани, се намират в пряка йерархична зависимост от него, което също би повлияло върху събирането на доказателства по настоящото производство. Пълномощията на кмета могат да бъдат прекратени предсрочно, само ако има влязла в сила присъда. Т.е. по време на изборите Тотев отново може да изпълнява длъжността си, дори и да тече наказателно производство срещу него, освен ако няма депеша отгоре за по-продължително “временно отстраняване”.

Заседанието на съда по искането за отстраняването на пловдивския кмет е насрочено за 13.30 часа. Ако съдът постанови градоначалникът да бъде отстранен, решението може да бъде обжалвано пред по-горната инстанция в тридневен срок.

Повдигнатото обвинение срещу пловдивския кмет касае периода 30 април – 17 ноември 2014 г., когато като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – град Пловдив. Според обвинението, конкурсът за строителството на обекта е прекратен и след това чрез пряко договаряне поръчката се възлага на фирмата “Запрянови-03”.

Ако съдът постанови временно отстраняване на Тотев от длъжност, в срок до 2 седмици Общинският съвет трябва да реши кой от заместник-кметовете ще изпълнява временно длъжността кмет на Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови