Съдът разреши на Бенчо Бенчев да иде на преглед в Турция

OFFNews 24 февруари 2021 в 12:26 1828 0

Районният съд в Бургас уважи искането на обвиняемия за лично укривателство на несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите и държане на огнестрелно оръжие Бенчо Бенчев да напусне страната, за да се лекува.

В случая не се касае за отмяна на забраната, а за напускане многократно пределите на България за прегледи в различни лечебни заведения в Турция. Според съдебния състав до момента подсъдимият е показал безупречно процесуално поведение. Нито веднъж не е причинил отлагане на делото и несъобразяване с предходните определения на съда, с които временно на Бенчев е било разрешавано да напуска държавата.

Магистратите взеха предвид и обстоятелството, че определенията на съда по предходни разрешения отнема време, за да влязат в сила, и тези неудобства на подсъдимия към настоящия момент са вече неадекватни и неоправдани. Съдът се солидализира със заявеното от защитниците, че подсъдимият не се е възползвал от предходното разрешение да пътува до Турция, защото това е можело да стане причина за отлагане на днешното съдебно заседание.

Районен съд – Бургас изслуша като свидетел шофьора на Бенчо Бенчев. 

По искане на защитата ще бъдат допуснати до разпит в качеството им на свидетели двама охранители на Бенчев и неговия син, който живее с баща си, в качеството му на ловец, притежаващ разрешително за носене на огнестрелно оръжие.

Държавното обвинение не се противопостави на исканията на адвокатите на Бенчев. В следващото заседание ще бъдат изслушани и вещите лица.

Определението на съда подлежи на жалба в 7-дневен срок.

През септември 2018 г. БСП свали Бенчев от поста зам.-председател на Общинския съвет в Бургас. До повдигане на обвинения срещу зърнения бизнесмен се стигна, след като през август 2018 г. той бе задържан в Истанбул заедно с още няколко души, между които и Митьо Очите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови