Съдът потвърди незабавното отстраняване на кмета на Илинден

OFFNews 26 юни 2024 в 07:00 1350 2

Кметът на Илинден Емил Бранчевски е отстранен от длъжност

Снимка Фейсбук на Емил Бранчевски

Съдът отказа да гледа жалбата на Бранчевски

Административен съд София-град отхвърли искането на кмета на район Илиниден Емил Бранчевски да се спре предварителното изпълнение на решението за отстраняването му, взето в края на миналата седмица от Общинската избирателна комисия София-град.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. По същество съдът ще се произнесе в открито съдебно заседание на 1 юли, съобщиха от АССГ. 

ОИК - София реши да отстрани от длъжност кмета Емил Бранчевски от "Спаси София", заради открита през февруари фирма във Великобритания. Срещу него са подадени сигнали за вероятна несъвместимост от радио и телевизия "Истина и Свобода", представлявана от Александър Иванов Долев, и от инициативен комитет "Захарна Фабрика", представляван от Христина Любомирова Янкулова, става ясно от сайта на ОИК. 

Емил Бранчевски твърди, че фирмата във Великобритания е регистрирана без неговото знание и при злоупотреба с личните му данни.

По закон районните кметове не могат да извършват търговска дейност и да участват в управлението на фирми. Те имат едномесечен срок от встъпването си в длъжност, за да спазят изискването на закона. В случая с кметовете в столицата този срок е бил 13 декември. 

ОИК-София обаче отхвърли сигнал за предсрочно правомощията на кмета на столичния район "Искър" от "Продължаваме промяната - Демократична България" - Ясен Русев. В сигнала срещу него се твърди, че не е изпълнил не е изпълнил изискването в срок на месец след избирането си за районен кмет да подаде заявление за прехвърляне на всички притежавани от него дружествени дялове. 

Сигналът срещу Русев е подаден от Мартин Милев, той е подал подобна жалба и срещу кмета на "Оборище" Георги Кузмов. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -1845

    2

    ob1

    26.06 2024 в 09:13

    По правило се прави мръсотия, да.
    Не е зле да се види какъв е тоя Мартин Милев, дето подава два аналогични сигнала и кой го кара. Щото ако имам данните на тролчето под мен фирмата може да се окаже рязко негова...

    210

    1

    Telluris Malus

    26.06 2024 в 08:01

    Пак Съсипи София. Става правило май.
     
    X

    Какво ще стане на Евро 2024