Ясен Русев от ПП-ДБ засега остава кмет на столичния район ''Искър''

ОИК-София отхвърли сигнал за конфликт на интереси срещу втори столичен районен кмет

Ружа Райчева 24 юни 2024 в 21:47 3772 2

Ясен Русев, кмет на столичния район

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ясен Русев, кмет на район "Искър"

Столичната общинска избирателна комисия отхвърли сигнал за предсрочно правомощията на кмета на столичния район "Искър" от "Продължаваме промяната - Демократична България" - Ясен Русев.

Това се случи на извънредно заседание на Общинската избирателна комисия в София (ОИК-София) от 18:15 часа тази вечер. На него бе разгледан сигнал за вероятна несъвместимост на кмета на район "Искър" Ясен Русев с позицията.

При проведеното гласуване на предложения проект на решение, ОИК – Столична не постигна необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, като от присъстващите в залата 31 членове на комисията, "ЗА" това предложение гласуваха 10 членове и "ПРОТИВ" 21 членове, става ясно от сайта на ЦИК.

Сигналът е постъпил в ОИК-София на 27 март тази година. В него се твърди, че Ясен Русев не е изпълнил изискването в срок на месец след избирането си за районен кмет да подаде заявление за прехвърляне на всички притежавани от него дружествени дялове.

На 2 февруари в Агенция по вписванията е прието заявление за вписване на обстоятелства относно дружество с ограничена отговорност „З ЕН З“ ООД, в което Ясен Русев е съдружник. Със заявлението си Русев е прехвърлил всички притежавани от него 934 дружествени дяла на лицето Д.Г.Р. Договорът за прехвърляне на дружествените дялове между Ясен Емилов Русев и лицето Д.Г.Р бил подписан на 26 януари.

ОИК-София отбелязва, че разполага с компетентност да се произнесе по наведените в сигнала твърдения, касаещи вероятно основание за прекратяване на пълномощията на кмет и съответно дължи разглеждането му.

След получаването на сигнала ОИК-София е уведомила Ясен Русев, че има право да възрази. Той така и направил - оспорил основателността на сигнала с твърдение, че несъвместимост с изискванията не е налице. Русев се аргументира, че "членственото правоотношение в дружеството не означава извършване на търговска дейност".

В крайна сметка днес ОИК-София реши, че сигналът е недопустим. На заседанието е взето решение пълномощията на Ясен Русев да не бъдат предсрочно прекратени заради несъвместимост.

Решението подлежи на оспорване в 7-дневен срок от обявяването му.

В събота ОИК прекрати правомощията на кмета на столичният район "Илинден" д-р Емил Бранчевски от ПП заради открита през февруари фирма във Великобритания. Утре се очаква в 11 часа Столичният общински съвет ще даде брифинг по темата с участието на Ясен Русев и Емил Бранчевски.

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения. Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през април 2021 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    585

    2

    Stoyancho

    25.06 2024 в 11:45

    хахах, дано свърши малко работа за района, щото иначе взима хубава заплатка

    22553

    1

    dolivo

    24.06 2024 в 21:29

    айде, почвайте герберите, те имат доста по-големи дупки...

    не? щото от Данс през Прокуратура и до Съдилища са окопани.