Съдът: Бойко Борисов е арестуван незаконно

Бившият премиер благодари на българския съд. "Няма никой над закона", написа той във фейсбук

OFFNews 14 април 2022 в 15:48 3239 10

Арестът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е незаконен, постанови Софийският районен съд. 

Главна дирекция "Национална полиция" трябва да заплати разноските от 300 лв., които Борисов е направил по делото плюс още 10 лв. за завеждането му. 

Според съдия Николай Урумов "до момента на задържането на лицето Борисов не е събрано нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятна съпричастност на жалбоподателя Б. към осъществяване на престъплението изнудване (на Васил Божков - бел. ред.). ЕСПЧ изрично е посочил, че обоснованото подозрение в извършване на престъпление предполага наличие на факти или информация, които биха убедили обективният наблюдател, че въпросното лице може да е извършило престъпление. Такива обаче в кориците на делото липсват". 

От заповедта за задържане на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) не става ясно и какви са основанията Борисов да бъдат арестуван.

В решението на СРС се казва, че е бил разпитан и премиерът Кирил Петков, който съобщава, че на 16 март се е срещнал с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и бил загрижен, "че българската прокуратура не е действала адекватно" по сигналите, а Кьовеши му отговорила, че "ще бъдат предприети действия от Европейската прокуратура в обхвата на нейната компетентност".

Петков изразил и притеснение, че Борисов и другите, споменати в доклад на АДФИ, получат достъп до него, и може да повлияят на обективното разследване чрез унищожаване или укриване на вещи и документи. Могат и да притиснат свидетели.

Съдия Урумов обаче смята, че "тези негови съмнения не са подкрепени с никакви факти". Обяснява и че самият Петков не е посочил "по никакъв начин, че е бил свидетел на извършване на престъпление или, че знае конкретни факти, които да са относими към извършено престъпление от жалбоподателя Борисов".

Решението на СРС не е окончателно и може да се обжалва в двуседмичен срок пред Административния съд в София.

"Благодаря на българския съд. Няма никой над закона!", написа Бойко Борисов във фейсбук. Междувременно от МГЕРБ обявиха, че тази вечер организират флашмоб пред МВР.

Борисов, бившият му финансов министър Владислав Горанов и пиарът му Севделина Арнаудова бяха арестувани на 17 март. МВР обяви дори, че е задържана и бившата шефка на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, което бе опровергано т самата нея. По-малко от 24 часа след това тримата обаче бяха пуснати на свобода, без да им бъдат повдигнати обвинения. 

Стигна се до взаимни обвинения в лъжа между вътрешния министър Бойко Рашков и прокуратурата. Държавното обвинение заяви, че няма достатъчно доказателства за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова и че ако го направят, ще нарушат закона. Според прокуратурата процесуално-следствени действия са опорочени, тъй като те не са били направени от следовател. Освен това СГП счита, че в конкретния случай не е била налице и неотложност, която да позволи разследващ орган да образува досъдебно производство.

Последва среднощен брифинг на премиера Кирил Петков и Бойко Рашков, на който Петков обвини прокуратурата в саботаж, а Рашков обясни, че МВР е използвало принципа на неотложност, за да накара държавното обвинение да работи.

В скандала бе замесена и Европейската прокуратура. МВР съобщи, че и тя ще вземе отношение по въпроса, но по-късно съобщението бе изтрито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

10

Име на профила

14.04 2022 в 21:09

Точно тук е разликата между нормалните хора, и разни лели ГЕРП и чичаци-емигранти, които сляпо боготворят бай х*й: ние не смятаме, че Петков е месия, спасител, вълшебник, неспособен на грешки. Дори напротив, той направи немалко и продължава да прави още.

Въпреки ръката, която му беше раздадена - а именно да се наложи да се коалира с БСП, партията на половината ДС, и ИТН, партията изглежда на ДПС ченгета, зад която пък е другата половина ДС ченгета, той се опитва да постъпва правилно. Или във всеки случай да не краде милиарди за сметка на народа.

Ще се задържи ли така? Не знам, ще видим. Но след буци и шимпанзе да сложиш да управлява - пак е по-добре.

Теб поне те разбирам, плащат ти. Жал ми е за тези 10-15% българи, които наистина вярват на всичките лъжи на вожда ви, на нереализиралата се лидерша, на болно-амбизиозмния подлец, кухия оратор и прочее покемони.

3767

8

Име на профила

14.04 2022 в 18:59

Не ме интересуват доказателствата на дамаджаната, платени ми приятелю. Всеки ден виждам с очите си доказателствата за безобразните грабежи, извършени през последното десетилетие. Ходя по пробитите тротоари в центъра, возя се по кривите магистрали, дето ги кърпят на две години, виждам, че няма в затвора нито един мафиот, нито един политик...

Ние не живеем в бедна държава. Ние живеем в богата държава, където поголовно се краде от всичко - данъци, такси, еврофондове, дори лични пари чрез рекет. Живеем в държава, където все още може да дойде някой, да те заплаши и да ти вземе бизнеса, а после прокурори и съдии се правят на ударени, пак така с "неструващи доказателства".

Ако не ти плащаха копейки би могъл да се разходиш до Хърватска, Словения, дори една Румъния да видиш как добре живеят хората. Щото румънците например, дето много изоставаха от нас преди 30 години и масово гладуваха, си вкараха герберастите в затвора и използваха еврофондовете да направят пътища като огледало... И т.н...

3767

6

Име на профила

14.04 2022 в 18:26

Уви, имаше фалш старт. Аз съм сигурен, че при нормално действаща съдебна система нямаше да ги пуснат след 24 часа - нещо някъде сериозно не сработи. Нали дори дойде добрата румънска леля от Брюксел да даде зелена светлина, гледаничетата на ЕНП не ги дават току така.

Алтернативно, правителството е избързало по една или друга причина, и не си е покрило плана от всички страни. Но какво би доказало това? Че имаме изключително зависима и корумпирана прокуратура? Това го знаят те, знаем го и ние, те знаят, че го знаем, и ние знаем, че те знаят, че го знаем, и си караме така от време оно.

2910

5

ivenco

14.04 2022 в 17:51

Е вторият път ще изчистят пропуските :). Според мен трябва да се опитва до успешен край. Тикво*ний в СЦЗ. ;)

2550

4

alfakentavur

14.04 2022 в 17:20

В колко часа дойде тази новина? 16:48. И още няма пресконференция на Киро и Рашков да кажат, че съдът саботира МВР и борбата срещу корупцията?

10298

2

AntiZ

14.04 2022 в 16:04

Така е. Съдебна реформа нанайци.
 
X

Да помогнем на украинските деца!