Прокурори и полицаи потулили пет сигнала срещу убиеца на Виола

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2017 в 14:29 43064 7

Прокурори и полицаи подценили опасния Стефан Станев преди да заколи Виола

Петима прокурори и няколко служители на МВР са подценили опасността в поведението на Стефан Станев, който на 23 юни тази година по жесток начин умъртви приятелката си Виола Николова.

Това показва доклад на прокуратурата след направена проверка. Повод за проверката е била публикация на бившата съпруга на Станев Благовеста Пенева, която във Фейсбук заяви, че е подавала многократни жалби към полицията и прокуратурата, но разследване по тях не са правени. Става въпрос за неколкократни закани за убийство, в които Станев отправял към Благовеста и семейството ѝ по телефона. 

"Прости ми Виола, направих каквото можах, прости ми, че не те опазих!", завършва писмото си Благовеста.

В резултат на твърденията на бившата съпруга на Стефан прокуратурата е образувала проверка, резултатите от която бяха оповестени лично от главния прокурор Сотир Цацаров на извънреден брифинг. 

От пет преписки само по една е образувано досъдебно производство. Тя е от 16 май 2017 г. и е по сигнал от сестрата на Благовеста до 3 Районно управление. Сигналът е за отправена на 1 май закана за убийство. Това е била и единствената преписка, по която без допълнителна проверка на 28 юни прокуратура е образувала досъдебно производство. Това обаче е станало пет дена след убийството на Виола. 

Историята с преписките започва от 8 април 2016 година, когато бившата съпруга на Стефан се оплакала от закани по телефона, които варирали от - „Ще те убия“ до „Приготвил съм ти инвалидна количка“. Пенева подала жалба до 9 РУ, която на 18 април била изпратена в Софийската районна прокуратура. На 7 юни има постановление на прокурор Дияна Векилова за отказ да се образува досъдебно производство, в което няма мотиви.

На 12 април имало друга преписка – отново в 3 РПУ от Благовеста. Тя била идентична с предходната, но по тях се работило паралелно без каквато и да е връзка. На 26 април с протокол Стефан е бил предупреден от полицията, а прокуратурата постановява отказ за образуване на досъдебно производство. Прокурорът по преписката е Велин Воденичаров. Мотивите, с които той отказва разследването, е, че през 2015 г. Стефан е бил на лечение в клиника и тогава било констатирано, че е невменяем. „Известен факт е, че невменяемостта се установява само към момента на извършване на престъплението и това се установява с експертни знания“, заяви главният прокурор.

От 20 юли 2016 г. има нова преписка в 3 РУП за закана за убийство по жалба на Благовеста, по която прокурор Валери Василев отказва да образува досъдебно производство.

На 14 септември следва поредният сигнал, този път до 2 РУП. Тогава Стефан е проникнал в къщата на майката и сестрата на бившата си съпруга. Сигналът е подаден на тел. 112. Дошлият на място патрул е констатирал проникването и нещата са приключили. След това Станева е подала жалба за незаконно влизане в жилището. На 3 януари 2017 г. СРП постановява поредния отказ.

Цацаров заяви, че всички постановления ще бъдат отменени, макар че това няма да доведе до „удовлетворение на пострадалите“. Разпоредена е и проверка на всеки един от прокурорите и на по-късен етап ще бъдат оповестени предприетите мерки.

От обясненията на Цацаров стана ясно, че Стефан е имал проблем с наркотиците още от 9 клас. Той бил отличник в Класическата гимназия и лежал в частни болници. „Ако си бяхме свършили работата, дали щеше да се стигне до това?“, заключи Цацаров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9780

6

Перко

14.07 2017 в 16:30

За тия пет сигнала научаваме, защото се стигна до труп. Смятайте колко други подобни са метнати в коша ...

8000

5

Ivaylo Radulov

12.07 2017 в 11:26

А , сега пак кажете , че прокуратурата на РъБъ не е ПРИКРИВАтура и проКУРАтурВа ?!

8162

1

sawall

11.07 2017 в 15:57

Цацаров, ако ти си вършеше работата и следеше и другите да си я вършат, първо нямаше да си там където си, все пак за какво са те назначили. Второ, тези с проверките ги знаем. "На по-късна дата" ще ги плеснеш лекичко по ръчичката и ще им напомниш какво става ако не слушкат. Все излиза някое скандалче, когато потрябва.

Цацаров явно консолидира властта си и напомня кой е шеф в прокуратурата. Други последствия няма да има.