Прокуратурата ще разследва поръчки на Стойчо Кацаров за ученически тестове за COVID

OFFNews 18 януари 2022 в 10:34 1719 0

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за длъжностно престъпление в здравното министерство във връзка със закупуването и доставката на тестове за ученици. 

Производството става факт след проверка на Антикорупционната комисия по сигнал за проведени от Министерството на здравеопазването четири процедури за покупка на щадящи тестове за училищата по времето на Стойчо Кацаров.

На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено извършване на финансова проверка.

В началото на януари КПКОНПИ откри данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители за доставка на антигенни тестове за учениците, направен от МЗ, и даде материалите на прокуратурата.

Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители. Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри на здравеопазването, включително и от бившия зам.-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на МЗ, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

Тогава КПКОНПИ установи, че определени търговски дружества са били толерирани и някои от доставките са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на МЗ.

За проблеми с тестовете сигнализира уволненият от Стойчо Кацаров негов заместник Димитър Петров, според когото цялата образователна система е била поставена в неведение. Петров обяви, че дори служебният министър на образованието Николай Денков е бил подведен. Бившият зам.-министър твърди, че тестовете са купени на завишени цени – в аптеките стрували по 5-6 лв., а поръчката на едро била за 8,20 лв. на тест.

Стойчо Кацаров отхвърли обвиненията в корупция и заяви пред бТВ, че тестовете за учениците са удобен повод за уронване на престижа и името му. Кацаров допълни, че няма представа за какви злоупотреби говори Антикорупционната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови