КПКОНПИ даде на прокурор поръчките на Стойчо Кацаров за COVID тестове за учениците

Има данни за корупционни престъпления. Търговски дружества са били толерирани и доставки - забавени, което е облагодетелствало фирми и е ощетило бюджета - твърди Антикорупционната комисия

Александра Маркарян 04 януари 2022 в 13:41 6529 3

Стойчо Кацаров

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Стойчо Кацаров

Антикорупционната комисия откри данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители за доставка на антигенни тестове за учениците, направен от Министерството на здравеопазването по времето, когато министър бе Стойчо Кацаров, и даде материалите на прокуратурата.

Ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров КПКОНПИ провери четирите процедури за бързи тестове за COVID-19 за по-малко от месец и днес съобщи заключенията си в прессъобщение.

Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители. Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри на здравеопазването, включително и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на МЗ, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите, информират от комисията.

Кацаров решил какви тестове да се купят и уволнил заместника си, който попитал защо са скъпи

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор след извършена оценка и класиране на участниците.

"Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването", се казва в прессъобщението.

С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

Оказах се лошото ченге. МЗ не трябваше да твърди, че има тестове, когато няма

Управлението на служебния здравен министър ще бъде запомнено с дългото чакане на тестове, които да позволят връщането на учениците в училище и с противоречивите изказвания от Кацаров, който често казваше, че тестове има, когато такива не бяха налични, или че ще дойдат в ден, когато те не пристигаха. Станахме свидетели и на това здравният министър да казва едно, след което образователният да го опровергава публично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

2

ваксиниран

04.01 2022 в 14:48

Лично той ще да е, не всичките овчари и знахари, които обаятелно обясняваха, че "той вирусът ще изчезне, ей ся, лятото".