Прокуратурата се зае с недостига на лекарства, имало данни за засилен износ в чужбина

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2020 в 12:32 2545 1

Върховна административна прокуратура сезира министъра на здравеопазването и шефовете на Изпълнителната агенция за лекарствата и Националната агенция по приходите (НАП) да проверят за недостиг на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната. 

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства, съобщиха от прокуратурата. 

Възложените проверки следва да установят има ли недостиг на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен - дали последният се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на посредниците в областта на лекарствените продукти, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки.

Следва да се установи, също така, налице ли е засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако такъв е налице, Министерство на здравеопазването (МЗ) да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната.

От МЗ във ВАП са получени данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Съдействие за целите на проверката по тази линия за идентифицирането на дружествата следва да бъде осигурено от НАП. 

Доклад с обобщена информация от проверките трябва да бъде изпратен във ВАП в най-кратък срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови