Прокуратурата разследва мистериозната смърт на охранителя в Партийния дом

OFFNews 09 юли 2018 в 20:21 2550 0

Снимка wikimedia

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за смъртта на 25-годишния Даниел Тасев, открит в шахта на строеж в новата сграда на Народното събрание.

Първоначалната версия е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие (чл. 123, ал. 1 от НК).

Разследването е възложено на следовател от СО-СГП, който е извършил оглед на местопроизшествието.

С постановление на наблюдаващия прокурор от СГП е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване причината на смъртта.

Ще бъде проверено спазването на трудовото законодателство и изискванията за безопасност на труда, както и документацията на фирмата, в която е работил Даниел Тасев, ще се изискат и записите от видео-наблюдението.

Междувременно от „Главна инспекция по труда“ съобщиха, че инцидентът е станал в необезопасена шахта на строителния обект, поради което е стартирана проверка по всички работни места на него. 

ИА „Главна инспекция по труда“ е уведомена за инцидента в Народното събрание от фирмата – работодател на пострадалото лице, веднага след като загиналият е открит. Екипът на Инспекцията е посетил пръв мястото на инцидента още около 19.30 ч. на 07.07.2018 г., твърдят от пресцентъра на ИА ГИТ.

Към момента са спрени строително-монтажните работи на обекта, освен дейностите по обезопасяване.

Той е проверяван през 2017 г. и са установявани нарушения, които са отстранявани. Контролът до момента е осъществяван на друг, по-начален етап на строително-монтажните работи, които са много динамични и част от сега съществуващите конструктивни елементи не са били изградени, твърдят още от пресцентъра на ИА ГИТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови