Прокуратурата разследва ЮЗУ за длъжностни престъпления

OFFNews 19 март 2024 в 14:44 1440 1

ЮЗУ

Снимка Фейсбук

Окръжната прокуратура в Благоевград образува досъдебно производство срещу Югозападния университет "Неофит Рилски", след като наблюдаващият обвинител е установил, че има предпоставки за корупционни практики, съобщиха от държавното обвинение. Констатацията му е след проверка, предизвикана от медийни публикации.

"От една страна е законният повод за образуване на досъдебното производство, а именно съобщение от компетентен орган за престъпление от общ характер. От друга страна са достатъчно данни, съдържащите се в материалите по преписката – доклад на Министерството на образованието и науката, писмени обяснения и жалба, сочещи за евентуално извършено престъпно деяние", посочват от прокуратурата.

И допълват, че "в периода 2015-2022 г. от длъжностно лице/лица от ЮЗУ са били нарушени и/или неизпълнени служебни задължения и/или превишена властта или правата. Деянията са извършени с цел набавяне на облага или причиняване на вреда, от което са могли да настъпят немаловажни последици".

Разследването е възложено на Областна дирекция на МВР в Благоевград. Дадени са подробни указания за изпълнение.

През декември м.г. бившият преподавател в ЮЗУ доц. Стефан Дечев разбуни духовете с твърдението си, че студенти от университета са се дипломирали с фалшифицирани оценки от изпити, които никога не са провеждани. По думите на историка системно подписът му е бил фалшифициран за оценки по преподавани от него дисциплини. И изпрати сигнал за нарушенията в МОН, а министерството започна проверка. Няколко дни по-късно Дечев обяви, че ЮЗУ се е превърнал във феодално владение на фамилиите Юруков и Марин и че изборът на нов ректор е бил пълен цирк.

На 18 януари т.г. стана ясно, че МОН е открило стотици нарушения в документацията на Правно-историческия факултет в Югозападния университет "Неофит Рилски". Всички те са извършени по времето на ръководството на декана доц. д-р Николай Марин и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!