Прокуратурата: Промените в съдебния закон са грешни

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2015 в 16:04 2957 6

Предложените от правосъдното министерство промени в съдебния закон са противоконституционни и концептуално погрешни. 

Главният прокурор Сотир Цацаров представи това становище на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Прокурорите са против в тяхната колегия след разделянето на ВСС да има равен брой членове от магистратската и парламентарната квота. Обвинителите не са съгласни и с поправката, според която ВСС ще работи на сесии, а магистратите в него ще могат да работят като съдии, прокурори, следователи и адвокати.

Държавното обвинение е против и да се закрива Върховната админстративна прокуратура.

Според прокурорите е противоконституционно предложението ръководителите на съдилища прокуратури да нямат право на втори мандат.  

Цацаров е категоричен, че са необходими и промени в НПК, "но това не рефлектира върху доброто, което се получава с конституционния проект". Вярно е, че то се получи в 12 без 5, но важен е крайният резултат, коментира главният прокурор.

По думите му на първо място сред тези поправки трябва да бъдат в частта за разследването, като се ограничи формализма и се усъвършенства начина, по който започва досъдебното производство.

В частта на съдебното производство трябва да има открито предварително изслушване, на което да се решат всички предварителни въпроси и да бъдат изчерпани всички възражения за връщане на делото или решения на съда за връщане на делото, отбеляза главният прокурор. Според него при положение, че разпоредително заседание е минало и съдията докладчик се е запознал с делото, всяко връщане на съдебното производството от зала е необосновано.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2015 в 08:16

Оставка, Цаца, турско мекере!

28.07 2015 в 20:45

Ами разбира се, че са противоконституционни, защото ГЕРБ и РБ се отказаха да направят нужните промени в конституцията.

28.07 2015 в 19:18

Боклук! Нали знаеш, че над 90% от българите ти искат оставката? Ще дойде и твоят час да отговаряш пред закона!

28.07 2015 в 17:57

ДЕБЕЛ ЧЕРВЕН ТЪРТЕЙ.

28.07 2015 в 16:49

Е, стана ли ясно КОЙ е против? Маските паднаха и жалкото е, че статуквото победи. Няма да има никаква промяна, номенклатурата здраво стиска стола си. РБ вече изпадат в жалка позиция да се прегръщат с гл.прокурор и ДПС.

28.07 2015 в 16:26

Нещо, лоено прокурорче, май не ти понасят готвените промени и се чудиш сега как да бойкотираш приемането им, а? Мръсен компрометиран до мозъка на костите си престъпен търтей!