Прокуратурата обвини шефа на БТА за нанесени вреди на агенцията за 94 хил. лв.

OFFNews 19 октомври 2018 в 12:30 3224 0

Шефът на БТА отива на съд за нанесени вреди на агенцията за 94 хил. лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд (СГС) обвинителен акт срещу генералния директор на БТА Максим Минчев. Той е обвинен в сключване на неизгодна сделка, с което е нанесъл вреди на БТА за близо 94 хил. лв. 

Според прокуратурата Минчев е предаден на съд, затова че в периода от 08.02.2016г. до 10.01.2017г., в гр. София, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди за БТА в общ размер 93 584,64 /деветдесет и три хиляди лева петстотин осемдесет и четири лева и шейсет и четири стотинки/.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу извършена услуга за нуждите на агенцията- предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти.

При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарноориентирано управленско решение във финансов интерес за Агенцията. Не било осъществено проучване на пазара, и не били провеждани обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това.

Минчев е с мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде признат за виновен може да получи наказание от една до шест години „лишаване от свобода“ и, като съдът може да постанови лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност.

От агенцията съобщиха за OFFNews, че по-късно на сайта на БТА ще бъде публикувано съобщение относно случая. Може да я видите ТУК.

За това, че срещу Минчев е образувано разследване стана ясно едва днес, когато от съда съобщиха, че има насрочено дело. Досега прокуратурата не беше оповестявала, че разследва директора на БТА. След като от Софийския градски съд обявиха, че има образувано дело, от прокуратурата публикуваха прессъобщение за повдигнатите обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови