Прокуратурата изкара Московски невинен за смъртта на детето му

OFFNews 21 януари 2019 в 11:23 15005 11

Прокуратурата прекрати проточилото се цели 11 месеца разследване срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски за смъртта на 3-годишния му син, съобщи в. "Сега".

Детето загина при инцидент с моторната шейна, управлявана от Московски на 2 февруари м.г.

Според магистратите в случая става въпрос за случайност и бившият транспортен министър не носи отговорност за катастрофата.

Няма данни за престъпление, смята прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура. Постановлението й, с което "Сега" разполага, е от 3 януари.

По разследването от държавното обвинение от началото до момента цареше пълно мълчание.

Прокуратурата мълча 5 дни по случая, а след това обяви, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в националното следствие. Казусът се прехвърляше между окръжната прокуратура и градската.

След трагедията Московски остана министър и подаде оставка чак след като премиерът му я поиска след катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души. После той бе командирован за вицепрезидент на Черноморската банка.

През октомври пак в. "Сега" съобщи, че следователят по делото е стигнал до извода, че бившият министър трябва да бъде подведен под отговорност, а информацията не бе отречена след публикуването ѝ. Прокурорското постановление обаче гласи точно обратното.

Варадинова развива тезата, че безспорно смъртта на детето е заради падането от шейната, управлявана от баща му. Има инцидент, но това не значи, че водачът е имал виновно поведение, пише прокурорката. Според нея трябва да бъде безспорно доказано, че произшествието е в причинно-следствена връзка с поведението на водача и с нарушение на правилата за управление на снегомобил. Тя смята, че става дума за случайно деяние и деецът не следва да отговоря за него, защото не бил длъжен и не могъл да предвиди последиците.

Според нея Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението й, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.

Според "Сега" с тези абсурдни изводи прокуратурата реално насърчава тоталната безотговорност в планините.

В постановлението се цитират отговори от официалния представител на канадската марка за моторни шейни, че предлагат на всичките си клиенти теоретичен и практичен курс за управлението на снегомобил. Този курс не е задължителен. На купувачите също се разясняват основни правила за машините и те се подписват, че са ги разбрали - че трябва да се кара внимателно и бавно, защото високите скорости крият риск от загуба на управление и инциденти, че препоръчителната минимална възраст за водачите е 16 години, че шейната е едноместна, че трябва да се управлява с предпазно облекло и каска.

Злополучната шейна обаче е купена втора ръка. Последните данни, че е била обслужвана в сервиз, са от 2014 г. Новият й
собственик не е преминал през инструктажа за безопасност, нито е направил такъв на Московски, посочва изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12329

12

Шопа

25.01 2019 в 09:41

"шейната е едноместна" , и това явно не е достатъчно ...

13214

10

XR4

21.01 2019 в 19:45

Ел, ти явно не си ме разбрал-НЕ ме е яд на Московски(никой не е застрахован-случва се, ако е виновен да си носи последствията), а на публичния дом наречен "българска съдебна система"!

77927

9

El Commandante

21.01 2019 в 17:04

Tabadatko, като е едноместна шейната, кой му е позволил да качи дете?
Освен тва аз такова нещо като едноместна шейна, джет или мотор не съм виждал, не знам, някой ако е по-навътре в темата, нека сподели марки мкодели и прочее.

Доказателства че е бил пиян?Аз лично не видях.

Иначе XR4 за много неща е прав, и аз няма как да не се съглася с част от аргументите му, много ясно, но проблема ви е че вие гледате на това като на престъпление, в смисъл все едно некакси нарочно го е направил.

Всяка година почти, за жалост, стават подобни инциденти с джетове по морето с руски туристи.
Аз не съм видел досега некой осъден, поправете ме ако греша, всичко минава в графата "язък за момчето'.

Недейте позволява неприязънта ви към Московски да заслепява реалния поглед върху нещата...

14469

5

случайно прочетох

21.01 2019 в 14:25

Нищо ново.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/i-chetirimata-obvinjaemi-za-vzriva-v-zavod-midzhur-bjaha-opravdani.html
Трагедията си е трагедия.
На никого не пожелавам да изпрати дете и ако беше подал оставка, а не след още 20 трупа край Своге, щях да приема една условна присъда, за справедлива.

НО, безхаберието, нехайството и наглостта на Московски трябва да бъде осъдена ефективно.

13214

4

XR4

21.01 2019 в 12:37

Ел, колко страда виновния си е негов проблем.Лошото е, че заради неговата престъпна безотговорност страдат други хора(например майката на детето), заради което ТРЯБВА да понесе наказателна отговорност.Съвсем друг въпрос е, че водача отговаря за живота и здравето на пътника и оправдания от типа "ама аз не знаех, не можех, не овладях" са смехотворни(непознаването на закона НЕ те освобождава от отговорност)! Ми като не можеш не се качвай, или....си носи последствията.Съвсем трети разговор са слуховете, че е бил пиян...
ПП. И да! Абсолютно насърчава! Утре всеки може да се качи на шейна и да прави золуми с оправданието, че щом на Московски му се размина, на мен защо не(и аз не знаех и аз не овладях...)?

7568

3

Tabadatko

21.01 2019 в 12:28

Ел Команданте, ти не си с всичкият си. На мен ми стига, че шейната е едноместна. :)

Жалко, не жалко, един убиец отърва затвора.