По-малко от 24 часа след взрива Демерджиев обяви, че вече има заподозрени

Главният прокурор не е бил сам в колата

OFFNews 02 май 2023 в 12:19 3398 5

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Демерджиев

По-малко от 24 часа след инцидента с главния прокурор Иван Гешев, при който взривно устройство избухна пред една от колите от кортежа му, вече има заподозрени.

Това стана ясно от брифинг на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев след свиканата от премиера Гълъб Донев среща с шефовете на всички служби и прокуратурата. Той подчерта, че всички служби ще използват пълния си ресурс.

Демерджиев посочи, че е впрегнат целият ресурс на държавата, за да се намери извършителят. "Имаме много насоки, разследването тече", каза още той. 

По думите му нивото на сигурност и техническите средства трябва да бъдат завишени, защото в случая решаваща е била бронировката на автомобила. Стана ясно и че колата, в която е пътувал Гешев, е единственият автомобил с най-добра защита в НСО. Демерджиев повтори, че Националната служба за охрана трябва да има надежди модерни автомобили, като подчерта, че последният е от 2012 г. 

Днес ще бъде сформирана и работна група, която да обедини цялата информация на службите на сигурност, за да се установи по-бързо извършителят и евентуалният поръчител.

Към момента няма данни за изтекла информация, както се твърдеше през вчерашния ден. По думите на Демерджиев има много начини да се проследи маршрутът на автомобила.

Министърът обясни, че видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на такъв автомобил: "Ако е бил обикновен, щеше да има пострадали".

Макар да не поиска да влиза в подробности за това сам ли е пътувал главния прокурор, Демерджиев заяви, че Гешев не е бил сам.

Относно твърденията за инсценировка вътрешният министър обясни, че всяка заплаха, отправена до главния прокурор, се проверява от всички служби, които имат отношение към това, като се взимат мерки за защита.

Демерджиев определи случилото се като заплаха към държавността, която не е заради действия или бездействия на служебния кабинет. Допълни, че ръководството на НСО благодарило на Министерския съвет, че поръчал три нови автомобила.

По време на срещата не е обсъждана смяна на шефовете на службите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

5

order

02.05 2023 в 15:09

Събитието е нещо, което прилича на атентат, ама не е атентат... нито може да има, нито има жертви!!!

2073

4

Johnny B Goode

02.05 2023 в 13:50

Наистина професионално изпълнение. Сложили един 400 грамов артилерийски гръм с който само могат да уплашат гаргите, и сега поне два месеца ще го дъвчат.

А с кой е бил в колата българският Фалкони? С Мата Хари може би?

-1650

3

ob1

02.05 2023 в 13:25

А колата показаха ли? Че с тая пиратка встрани от пътя, на наклон и под ъгъл направо ще е учудващо ако има щети..

14469

2

случайно прочетох

02.05 2023 в 12:53

И Гешев е заподозрян, нали?
Щото кой друг ще се занимава с него?
Той добре пази мафията....

1000

1

стикс

02.05 2023 в 12:32

Търси се някой Ван дер Любе.
 
X

Да помогнем на украинските деца!