Пияният инспектор вече не иска да е следовател, ВСС категорично отказа да го върне на работа

Рени Петрова 05 юни 2024 в 12:34 3560 0

Александър Мумджиев

Снимка Колаж OFFNews

Бившият съдебен инспектор Александър Мумджиев

Бившият съдебен инспектор Александър Мумджиев оттегли искането си да бъде върнат на работа като следовател. На заседание днес Прокурорската колегия към ВСС прие оттеглянето му само за сведение и реши да не го възстановява като магистрат, като се позова на Конституцията.

Според колегията Мумджиев не спазва в цялост изискванията на етичния кодекс и не притежава в пълнота необходимите качества, за да бъде възстановен като следовател.

В средата на май стана ясно, че Мумджиев е отправял сексуални намеци на камериерки и сервитьорка от хотела, в който се е настанил във Враца. Там бил пратен, за да извърши проверка в районната прокуратура. Настанил се в хотел, където обаче започнал да отправя неприлични предложения на камериерките. Например при влизането им в стаята му, той лежал гол, покрит с одеало от кръста надолу и искал от тях да му изгладят ризата. От друга поискал сексуални услуги.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов определи поведението на арестувания инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Александър Мумджиев като непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт.

След скандала Мумджиев подаде заявление до главния инспектор за прекратяване на трудовото му правоотношение.

Дни по-късно се разбра, че инспекторът иска да бъде възстановен като следовател.  В официална позиция ИВСС се разграничи от поведението на Мумджиев и поиска от Народното събрание неговото освобождаване. По закон парламентът избира и освобождава инспекторите.

Преди да вземе решение по молбата му, колегията го покани на изслушване във връзка с доклада за поведението му. Мумджиев обаче не се яви на предходното заседание. Въпреки че беше дал адрес, на който да му представен докладът, куриерите не успяха да го намерят, пише lex.bg. След многократни опити да се свържат с него по телефона, администрацията на съвета най-накрая успя в последния възможен момент преди заседанието на колегията миналата сряда, което наложи отлагане на изслушването му.

Днес Мумджиев не се яви, а сутринта е внесъл молба, с която оттегля искането си за възстановяване като следовател. Колегията обаче я прие само за сведение и отказа да го върне на работа в съдебната система.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов