Още един служител на банковия надзор обвиняем за КТБ

OFFNews 09 април 2015 в 14:02 3682 1

Още един служител на банковия надзор обвиняем за КТБ

Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за престъпление по служба на Славияна Данаилова-Велева. Тя е ръководител на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ.

Тя е обвинена за това, че в периода от май 2012 г. до 20.06. 2014 г., в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушила служебните си задължения във връзка с дистанционния надзор върху дейността на „КТБ“АД и проведените надзорни инспекции в банката.

След получаване на месечни и тримесечни аналитични надзорни доклади, уредени подробно в Наръчника за Система за оценка на риска, за нуждите на текущия надзор, не е осъществявала необходимия дистанционен надзор.

При провеждане на надзорна инспекция в „КТБ“ АД Славияна Данаилова-Велева, в качеството си на ръководител на екипа, е възпрепятствала извършването й от пълния състав проверяващи инспектори; давала е указания да не се проверява целесъобразността на изразходване на усвоените кредити; указала е на участващите инспектори от управление „Банков надзор” на БНБ да използват данните от работните документи, попълнени предварително от служители на проверяваната банка при изготвяне на изводите в Доклада от Надзорната инспекция на БНБ с № 1720-0189/29.11.2010г., без да извършват проверка на кредитите; възпрепятствала е провеждането на инспекцията, съкращавайки сроковете, определени със Заповед № РД 22-0823/23.04.2013 г. на Подуправителя на БНБ, ръководещ Управление „Банков надзор”; ограничила е контактите между инспекторите на БНБ и служителите на „КТБ“АД, във връзка с извършваната инспекция; създала е условия Докладът от инспекцията да бъде изготвен без предварително обсъждане с всички участници на проверяващия екип; представила доклада за съгласуване на подуправителя на БНБ и връчване на представляващ „КТБ“АД, без да бъде подписан от член на екипа.
Престъплението е извършено с цел да набави облага за акционерите на “Корпоративна търговска банка”АД, изразяваща се в увеличаване на печалбата на акционерите.

От деянието са могли да настъпят и немаловажни вредни последици - да се застрашат финансовите интереси на държавата.
Спрямо Славияна Данаилова-Велева е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

С новото обвинение по случая КТБ обвиняемите стават шестима. 

Пръв с обвинения се сдоби подуправителят на банката Цветан Гунев. Последва го Румен Симеонов – бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ за престъпление по служба. В сряда прокуратурата повдигна обвинения на трима одитори от KPMG.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови