Прокуратурата повдигна обвинения за КТБ срещу одитори от KPMG

OFFNews Последна промяна на 08 април 2015 в 17:47 6245 6

Още трима души бяха привлечени като обвиняеми по делото "КТБ" от Софийска градска прокуратура.

Те са Снежанка Велева – Стефанова, ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на "КТБ"АД, и външните одитори от "КПМГ България" ООД Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов. Те са отговаряли за изпълнение на ангажиментите по отношение на "КТБ"АД.

Обвинението на Снежанка Велева – Стефанова е за това, че в периода от 01.01.2009 г. до 20.06.2014 г. не е положила достатъчно грижи за възложената и работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на "Корпоративна търговска банка" АД. Последвали са значителни щети за банката, изразяващи се намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е довело до поставяне на "КТБ" АД по особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.

Деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов са обвинени, че в периода от началото на 2009 г. до 20.06.2014 г. умишлено са улеснили изпълнителните директори на "КТБ"АД Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество.От това е последвало разпиляване на имуществото на "Корпоративна търговска банка" АД и са последвали значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е довело до поставяне на "КТБ" АД по особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.

Голева и Хаджигенов са действали в качеството си на отговорни одитори в различни периоди и са извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ. Въпреки констатирани нарушения в дейността на "КТБ"АД, станали им известни в хода на одитните ангажименти, не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ. Тези нарушения, установени в периода 2009г. – 2014г., не са били отразени в Одиторски доклади за надзорни цели, съгласно изискванията на нормативните актове. По този начин обвиняемите Голева и Хаджигенов са възпрепятствали пълноценното използване на системата на пруденциален надзор на БНБ над дейността на "КТБ"АД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2015 в 00:11

От опит знам, че тънките бушони горят лесно. Най-дебелия бушон никога не гори! :))
Кога ли ще изгори най-ДЕБЕЛИЯ бушон?

08.04 2015 в 18:44

Няма съд, а уволнение и глоби, които милиардите ще покрият. Така работят от КОЙ, а ние само зяпаме с пръст в уста. Следете да видите какво ще им се случи и после да не ми разправяте, че Бойко Борисов случайно наля толкова държавни пари в КТБ.

08.04 2015 в 18:16

Тези двамата са от шефчетата в КПМГ, викам да не ги жалим много. Нека да се провери КПМГ колко пари са получили от КТБ и свързани с нея фирми за последните 5 години.

08.04 2015 в 18:15

Аман с тая цаца! Трябва и едрите риби да подгонят!

08.04 2015 в 18:12

ХаджиДИНЕВ, може би?

08.04 2015 в 18:10

А, сега да вземат да проверят всички вътрешни и външни одити и на останалите банки, че може още зайчета да изскочат.