Прокуратурата обвини бивш подуправител на БНБ по казуса "КТБ"

OFFNews 07 април 2015 в 17:36 3658 1

Снимка БГНЕС

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов – бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ за престъпление по служба.

Той е бил избран с мандат шест години с решение от 22.03.2007г. на 40- то Народно събрание.

Румен Симеонов е обвинен в това, че в периода 29.02.2010г. – 15.06.2013г. в София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Правилника за функциите и отговорностите на структурните звена и за компетентностите на ръководните длъжностни лица в БНБ.

В качеството си на подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ е имал задължения да организира, ръководи и отговаря за дейността на управление „Банков надзор“ при БНБ, упражнявайки надзорни правомощия, включително да прилага самостоятелно и независимо предвидените в закона мерки за въздействие, както и да издава индивидуални административни актове по Закона за кредитните институции, наказателни постановления и заповеди, които не е изпълнил в инкриминирания период, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

В Доклад на Надзорната инспекция на БНБ от 29 февруари 2010 г. са констатирани множество нарушения в дейността на „Корпоративна търговска банка“АД, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите.

Въпреки че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки. Престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на „Корпоративна търговска банка“ АД. Бездействието на обвиняемия Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите интереси на държавата.

Спрямо Румен Симеонов е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

За същото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и Цветан Гунев, избран за подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ с решение от 12.06.2013г. на 42- то Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови