Окончателно: Няма виновни за голямото наводнение в Аспарухово

OFFNews 28 август 2018 в 12:57 4132 0

Няма виновни за голямото наводнение в Аспарухово, при което загинаха 13 души на 19 юни 2014 година. Наказателното дело за бедствието е окончателно прекратено от Апелативния съд във Варна. 

Решението не подлежи на обжалване, а според съда единствен виновник за наводнението е силният дъжд. Съдиите са приели аргументите, че според справка на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в деня на бедствието само за 30 минути са паднали 138,8 литра на квадратен метър. Според цитираните данни за периода от 15 до 20 юни 2014 г. количеството на валежите е било 175,6 литра на квадратен метър, което е 382% от нормата за месеца.

"Следва да се отбележи, че предвид екстремността на природното събитие е основната причина за последиците от така настъпилото водно бедствие, а останалите фактори, като свлачища, битови и строителни отпадъци, постройки изградени по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети и за съжаление, брой загинали лица", пише в решението на съда. 

Магистратите правят съпоставка и с друго наводнение във Варна от 1951 г.. Тогава според данните на НИМХ тогава измереното количество е било 292 литра на квадратен метър, но в рамките на общо три валежни дни. "При настоящото наводнение на 19.06.2014 г., интензитета на валежа, отново по данни на НИМХ, само за времето от 18:30 до 19:00 часа на 19.06.14г., е бил 138.8 литра на квадратен метър – тоест, показва близки стойности спрямо събитието от 1951 година", пише в решението.

Щетите, нанесени след наводнението, бяха оценени на над 22 млн. лева, а за възстановяването на квартала в помощ на хората бяха дарени от СМС-и и банкови сметки стотици хиляди левове. След бедствието хиляди останаха да живеят във фургони, тъй като домовете им бяха пометени от водата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!