Окончателно: 30 години затвор за убиеца на Вероника

OFFNews 13 юни 2016 в 15:19 4057 0

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 30 години затвор на рецидивиста Илиян Здравков, който ограби и уби студентката Вероника Здравкова във Велико Търново.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Здравков трябва да плати и 200 000 лв. кръвнина на родителите на студентката, както постанови Апелативен съд – Велико Търново, съобщава Дарик.

30 години затвор е максималната присъда, която Здравков можеше да получи, тъй като той се призна за виновен и делото мина по съкратената процедура.

В мотивите на решението пише, че наказанието се явява съответно на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на дееца, а претендираното от защитата намаляване на размера му би представлявало проява на необосновано снизхождение към подсъдимия.

На 15 септември миналата година съдът във Велико Търново постанови присъдата след пълните самопризнания на подсъдимия. На 28 февруари 2015 г. 40-годишният рецививист Илиян уби с брадва по особено жесток начин студентката край жп гарата на Велико Търново, за да я ограби.

Той откраднал дамска чанта с лични вещи на студентката на обща стойност 401,81 лв. При нападението, той убил студентката с брадвичка като и нанесъл с острието 7 удара по главата. После завлякъл трупа на момичето в река Янтра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови