Обзор брани морската си градина от застрояване

OFFNews - Бургас 10 май 2017 в 15:23 5438 2

Кметът на Обзор Христо Янев

Десетина жители на Обзор и кметът на града Христо Янев дойдоха в Апелативния съд в Бургас, за да бранят морската си градина от застрояване. Причината е дело, в което частен собственик претендира за 600 квадратни мерка от парка, на които има интерес за строеж на хотел.

Парцелът е продаден от страна на Община Несебър още през 2003 г. Според юристи – незаконно, тъй като той е публична общинска собственост. Тогавашният кмет Николай Трифонов го продава на „Производствено – техническа база“ Бургас. Интересни са хората, които стоят зад сделката, разказва юристът Марин Божков. Зад фирмата е преподавателят от УниБИТ (т. нар. Библиотекарски институт) доц. Бонка Хинкова. Божков я посочва като смятана за човек на групировката ВИС в правителството на Любен Беров, била е и председател на Комитета по туризъм. Парцелът е купен за 27 000 лв., които юристът, който е граждански наблюдател на процеса, пресмята като 5% от тогавашната стойност на имота. Имотът е прехвърлян няколко пъти, а последните му собственици са Бонка Хинкова и съпругът й. Настоящият кмет Николай Димитров пък получава през 2007 г. Подробен устройствен план, който да разпише, в който е предвидено сериозно строителство, по непотвърдена информация – на хотел. Димитров отказва да сложи подписа си под документа. Това, обаче, не спира собствениците да си търсят правата върху имота. Окръжният съд в Бургас обяви сделката за нищожна, но Хинкова и съпругът й обжалват решението пред апелативните магистрати.

Те нямат права върху терена, категорична е адв. Диана Захариева, която защитава интереса на жителите на Обзор.

Като публична общинска собственост, той не може да бъде продаван, залаган. Не е променяна собствеността, няма решение на общинския съвет за промяна на собствеността и, следователно, сделка, каквато и да е била с имот публична общинска собственост, е нищожна“, коментира Захариева.

На обратното мнение е адвокатът на собствениците Евгения Дашина:

Твърдя, че това е имот частна общинска собственост. Като такъв е актуван и е продаван по съответния ред“, твърди Дашина.

Кметът на Обзор Христо Янев е категоричен, че сделката не трябва да се признава за законна.

Обзор си иска частта от морската градина, такава, каквато е била – като парк, като зелени площи, като алеи, като детски площадки. Има, очевидно, нарушение при самата продажба, видимо е за всички. Гражданите на Обзор бяха готови още на първа инстанция, когато се гледаше делото, да направят протест, да затворят главния път Бургас – Варна“, каза Янев.

Местните жители, които присъстваха на делото, подчертаха, че ако Апелативният съд не се произнесе в тяхна полза, ще излязат на протест. Магистратите трябва да вземат решение до един месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

10.05 2017 в 16:24

Шанс никакъв да построи нещо там госпожата. Изтеглила е късата клечка от едната страна е хотела на Валентин Златев от другата според местните на един "генерал".

42249

1

Denis Rizanov

10.05 2017 в 16:14

Тогавашният кмет Николай Трифонов го продава


Николайчо още ли живее в Обзор?
 
X

Да помогнем на украинските деца!