Обвиниха акушерката Емилия Ковачева в опит за убийство на бебе

OFFNews 21 декември 2015 в 09:42 4841 7

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена опит да умъртви бебето Никол на 18 април т.г. в  отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология“ на УМБАЛ „Софиямед“, съобщиха от прокуратурата. 

Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце. Вследствие на ударите и упражнената сила на бебето е причинено постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, изразяващо се в причиняването на тежка черепно-мозъчна травма и мозъчен оток.

Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост, посочват още от прокуратутрата.

До разкриването на престъплението се стигна след постъпване на сигнал от лекари от болница „Токуда“ за постъпило бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна периатална кост на главата.

Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете. След изследвания била констатирана тежка черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив - състояния реално застрашаващи живота.

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно-медицинска експертиза, са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете. 

Емилия Ковачева е с мярка за неотклонение „Домашен арест“. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови