Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Николов за обвиненията към него: Пълни глупости!

OFFNews 09 февруари 2023 в 09:44 2445 3

Николов

Снимка БТА

Александър Николов

Бившият министър на енергетиката в кабинета на Кирил Петков от квотата на "Има такъв народ" Александър Николов определи повдигнатите му от прокуратурата обвинения като пълни глупости. 

"Това, което се казва - не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости", обяви той по Нова тв.

Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик в размер на 88 млн. лв. Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ от посредници, включително от фирмата "МЕТ Енерджи", чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на "Булгаргаз". Александър Николов и Людмил Йоцов са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

Николов е категоричен, че в началото на войната българският потребител е плащал най-евтин газ, "въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от "Газпромекспорт" и това беше целенасочено направено от предходни правителства". По думите му причината да се спре синьото гориво за нашата страна и Полша е, че тогава са изтичали договорите и на двете държави.

"Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ", запита Николов като призова да бъдат разгледани търговите и търговските процедури.

"Ако "МЕД Енерджи" са правили нещо, което е нередно, защо и към момента доставят на "Булгаргаз"? Благодарение на неадекватното поведение през последните няколко месеца, всъщност се случва така, че търговци като "МЕД" и не само, печелят пазарен дял в България. Те го печелят за сметка на "Булгаргаз", посочи още ексминистърът.

Александър Николов смята, че обвинението срещу него е било повдигнато, без да са изготвени всички материали по делото.

"Ясно е защо става – влиза се в предизборна кампания", изтъкна той и допълни, че предпочита да има проблеми с прокуратурата, но да знае, че в миналото си е свършил работата и не е ощетил държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

09.02 2023 в 10:40

Трябва законодателство срещу фриволни дела - затова да НИ осъди, а Гешеф да губи пропорционално бонуси и % от заплатата като отговорното лице за количество фриволни дела под негово ръководство.

Ама надали.

Държавните ни служби не са достатъчно добре покрити от прозрачност, отчетност, и медоти за бърза корекция и контрол.

345

2

Джендо Джедев

09.02 2023 в 10:25

Каскетската бухалка се развъртя предизборно. Естествено, както става с всички обвинения на Гешефтурата, и това ще отпадне. Дано поне се разминем безплатно, а не тоя убавец да ни осъди за 100-ина хиляди евро, както често става.

22548

1

dolivo

09.02 2023 в 10:09

избори идват, прокурорската палка се върти, няма значение готов или не, тя ще те нае.. , с 200

Долен мерзавец и поръчкаджия е каскета
 
X

Да помогнем на украинските деца!