Прокуратурата обвини бивш министър от кабинета Петков, негов заместник и шеф на Булгаргаз

OFFNews 08 февруари 2023 в 13:19 5163 6

Николов
Александър Николов.

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС).

Според прокуратурата Александър Николов, Данаил Николов и Йоцов са нанесли щети на държавното дружество за 88 милиона лева. Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС).

Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за държавния газов монопол от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на Булгаргаз.

Александър Николов и Людмил Йоцов са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (чл. 219, ал. 4 във вр. с ал. 3 от НК). Бившият министър на енергетиката е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Людмил Йоцов, на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, а Людмил Йоцов – за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, съобщават от прокуратурата.

Обвинението срещу Данаил Николов е за престъпление по служба – по чл. 282, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

"Каквото и да има като производство, няма никакъв проблем. Нямам вина. В рамките от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазен изцяло общественият интерес", заяви на излизане от НСлС бившият министър на енергетиката Александър Николов.

Според него обвинението срещу тях е заради това, че България не се е съобразила с изнудванията от "Газпром" и Русия.

"За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента. Има претенция към мен по тази линия", посочи още той.

"Делото не може да се коментира и не сме запознати с делото", заяви адвокатката на Николов - Ина Лулчева.

Събирането и проверката на доказателства по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване, уточняват от прокуратурата.

В късния следобед лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов защити Николов. Той бе министър от квотата на ИТН.

"Като министър на енергетиката на България Александър Николов безусловно е правил това - защитавал е българския национален интерес. Александър Николов е професионалист и прекрасно знае и как да си върши работата, и как да защитава интересите на България. И точно затова той ще бъде оправдан", написа Трифонов.

По-късно  "Продължаваме промяната" нарече "пиар акция в навечерието на изборите" повдигнатото от прокуратурата В позиция, разпространена от партията, се посочва, че той следвал задължителните указания на ЕК.

"Обвинението е по сигнал на ГЕРБ, които вместо да защитават българските интереси, защитават тези на Путин и поставят под риск българския иск срещу "Газпром". Изглежда българската прокуратура се опитва да покаже, че на всеки, който играе срещу интересите на Русия и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

6

Того

09.02 2023 в 05:53

Това показва, че българската прокуратура се опитва да прилага изцяло руски закони на територията на България.

1067

5

StinkingSonOf

08.02 2023 в 15:53

Гешев се включи в предизборната кампания.

865

4

Constanza

08.02 2023 в 15:34

Задействането на сегашната прокуратура е сигурен белег, че обвинените са невинни.

-1555

3

ob1

08.02 2023 в 15:31

Прокурватурата още не е измислила как да излезе от тъпотията с Нексо, която сътвори, а започнала нова тъпотия. Сийче, кажи на орангутана, че лошо му се пише :)

10212

2

Човека

08.02 2023 в 15:29

Същите, дето реваха след началото на войната и руския произвол, че правителството оставя България без газ и зимата ще се мре яко, сега съдят тези, които доставиха газ.
Няма лошо да съдиш политици, ама какво стана с тия, дето ни ср@ха 12 години на главите?
3 милиарда за руски поток? Стотици милиони предплащания за виртуални магистрали? Повечето отнесени в пазарски чанти от банките. Безброй милиони от държавни поръчки на стойност пъти над направеното? Злато и кеш по шкафчетата?
Пълна гнус.

75

1

230 млрд баксов

08.02 2023 в 15:10

мафията лее помия, ще трябва да се излиза на улицата