Николай Цонев си търси 70 хил. лв. от прокуратурата

OFFNews 07 януари 2016 в 09:16 2317 1

Николай Цонев си търси 70 хил. лв. от прокуратурата

Снимка Сергей Антонов

Бившият военен министър Николай Цонев трябва да получи обезщетения за над 70 000 лв., след като осъдил прокуратурата на две съдебни инстанции, съобщава "Правен свят". Предстои по тях окончателно да се произнесе и Върховният касационен съд (ВКС).

Делата, които Цонев заведе, са в резултат на пълното му оправдаване по три дела. 

Първото е от 2002 г., в което той отговаряше пред съда нанесени имуществени вреди на Министерството на отбраната с четири сделки. Разследването беше прекратено и възобновено отново през 2009 година. По това дело Цонев е оправдан на три инстанции. По тази причина той завежда дело срещу прокуратурата, в което претендира за 50 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди. На първа инстанция градският съд му присъдил 30 000 лева, но Софийският апелативен съд намалил обезщетението на 15 000 лева. Прокуратурата ще трябва да плати и 1100 лева разноски.

Второто спечелено на две инстанции дело от Цонев е за неправомерно увеличаване на капитала на държавното предприятие "Терем" с 38 млн. лева, като по този начин парите останали в дружеството, вместо държавата да получи дивидент от 19 млн. лева. След окончателното му оправдаване Цонев завел дело и на първа инстанция съдът му отредил обезщетение от 10 000 лева за неимуществени вреди и още 2000 лева за имуществени вреди. На втора инстанция апелативният съд завишил двойно обезщетението на 20 000 лева, а имущественото обезщетение е увеличено до 2400 лева. Прокуратурата трябва да плати и над 2000 лева разноски.

Третото дело, по което ексминистърът е оправдан и е завел ново дело срещу прокуратурата е това за купуването на поточна линия за производство на хангари от САЩ. През ноември 2009 г. прокуратурата го обвини в престъпление по служба, от което са настъпили имуществени вреди за над 8 млн. лева. Преди година Цонев спечелил делото срещу прокуратурата на първа инстанция. Градският съд му присъдил обезщетение от 11 000 лева за неимуществени вреди и малко под 4000 лева за имуществени. На втора инстанция обаче Софийският апелативен съд отменя решението и присъжда обезщетение от 25 000 лева за Цонев. Прокуратурата е осъдена да плати общо 5600 лева за имуществени вреди, както и малко над 1000 лева разноски.

От системата на Софийския градски съд е видно, че миналата година Николай Цонев е завел дело срещу прокуратурата и за приключилото с оправдателни присъди дело за подкуп, по което той беше подсъдим заедно със съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов. Делото е насрочено за 10 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков