Няма проблем с имотите на съдия Чолаков, въпросите за тях са обида, смятат магистрати

ВСС избира нов председател на Върховния административен съд

Юлиан Христов 11 септември 2017 в 10:38 8697 2

Няма проблем с имотите на съдия Чолаков, смятат магистрати

Няма проблем с имотите на съдия Георги Чолаков. Това стана ясно днес, минути преди представянето на кандидатурата му за председател на Върховния административен съд (ВАС). 

Както OFFNews писа, около декларациите на Чолаков пред Сметната палата има някои неясноти. В тях е посочено, че той е притежател на земи, но не е ясно как се е сдобил с тях. В отговор до медиите той отговори, че се прави опит да се внуши, че той се занимава с лихварство. Той обаче уточнява, че всички 11 сделки, за които става въпрос, са станали след първоначално отпуснат от него заем на физически лица, който, след като не е върнат, е довел до придобиване на ипотека над съответния имот. За това и не били вписани в имотната му декларация. 

Стана ясно още, че въпросите относно имотното състояние на съдията противоречат на Конституцията. Според правосъдния министър Цецка Цачева имало постъпили въпроси от Съюза на одиторите в Сметната палата, където Чолаков е длъжен да обявява имотите си. Те обаче нямало да бъдат изчетени, защото противоречали на Конституцията и защото съдържали обидно отношение към орган на съдебна власт.

Според комисията за професионална етика и противодействие на корупцията при ВСС няма нищо нередно около имотите, които Чолаков е декларирал. Членовете на комисията са счели, че в публикациите няма информация, която да поставя под съмнение нравствените качества на съдията.

Все пак стана ясно, че срещу Чолаков са подавани два сигнала в спецпрокуратурата през 2013 и 2014 г. Става въпрос за жалби по негови съдебни актове. В крайна сметка и двете проверки са прекратени. През 2014 и 2015 г. до ВСС е подаден сигнал отново за съдебни актове, постановени от него, но проверката е прекратена с мотивите, че няма данни противоречащи на професионалната етика.

Председателят на ВАС Георги Колев, който издигна Чолаков за свой наследник, изобщо не коментира темата. Той акцентира върху професионалния опит и високия морал на подчинения си. 

Колев изчете представянето, като няколко пъти наблегна на почтеността на съдията. По думите му Чолаков има "висок етичен стандарт" и е "еталон за обективност и прецизност на издаваните от него актове".

Според Колев съдията има "безупречна репутация", "честно поведение" и умения да "работи в екип и дарба да обединява хората около себе си".

Колев допълни, че Чолаков е оставил "трайна следа в съда" е бил "ключовата фигура за създаване да добрата атмосфера и микроклимат" в съда. 

Преди да представи концепцията си Чолаков благодари на колегите си, които са го издигнали и подкрепили. "Тази подкрепа е изключително важна на мен, не само като мотивация, но и защото това е израз на съдийското самоуправление, което беше въведено със Закона за съдебната власт (ЗСВ). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

2

senester

11.09 2017 в 12:32

Не било лихварство даването на парични заеми на физически лица и в последствие, при неизплащане,на придобиване право върху собствеността.От юридическа гледна точка, да.Но от морална,този не става и за административен секретар в селски съд

29217

1

Лопе де Вега

11.09 2017 в 11:13

Ама немойте се обижда когато ви питат за имоти, пари и далавери. Отговаряйте спокойно, без да лъжете и всички ще ви обичат. Най-добре не чакайте да ви питат, а сами си казвайте - достойно ест!

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!