Nexo заведе иск срещу България

Засега не е посочен размерът на иска. При започване на акцията срещу криптоплатформата бе посочена сума от 1 млрд. долара

OFFNews 21 януари 2024 в 15:48 4481 3

Нексо

Снимка Архив

Криптоплатформата Nехо е завела иск срещу България в лицето на Министерството на финансите и прокуратурата, става ясно от съобщение на сайта на Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, за което съобщи Bird.bg.

В съобщението не се посочва размерът на претенцията, но когато започна акцията срещу Nexo, платформата се закани да съди страната ни за 1 млрд. долара.

От прокуратурата коментираха пред Нова тв, че все още нямат информация за иска. От държавното обвинение допълниха, че Nexo няма основание за дело, защото двете страни не са сключили договор, в който ясно да се посочи, че в случай на спор, той се отнася към Международния арбитражен съд.

На 22 декември м.г. Софийската градска прокуратура прекрати наказателното производство по делото Nexo. Наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че няма извършено престъпление.

В хода на разследването бяха привлечени четирима души в качеството на обвиняеми - Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов. Обвиненията са за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. четиримата са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Кънчев и Тренчев са привлечени като обвиняеми и за това, че в периода от юни 2018 г. до януари 2023 г. без съответно разрешение по Закона за кредитните институции са извършвали банкови сделки чрез онлайн платформата Nexo, а именно - кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични кредити в щатски долари, британски паунди и евро на физически лица и търговски дружества, срещу получаване на лихва, както и влогове срещу изплащане на лихва.

През август 2023 г. пък Софийският градски съд отмени европейските заповеди за арест на Антони Тренчев и Коста Кънчев. Това се случи след като прокуратурата внесе досъдебно производство с постъпили по него жалби, с които се оспорват издадени европейски заповеди за арест.

Всичко започна през януари м.г. след спецоперация срещу криптоплатформата, когато прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на Nexo. Обвинението беше, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група.

Твърдеше се, че в платформата за криптовалута са осъществявани трансакции към мъж на име Махмуд Мохамед, когото тайните служби на Израел са идентифицирали като част от терористичната групировка "Хамас". Според разследващите след април 2022 г. през криптоплатформата са заобикаляни санкции на САЩ и ЕС спрямо Русия, като са осъществявани преводи към т.нар. даркнет пазари и руски криптоборси.

Nexo e oснована и управлявана от Коста Кънчев - братовчед на управителя и председател на УС на фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който беше обвинен от СГП през 2021 г. в длъжностно присвояване, и Антони Тренчев - бивш депутат от "Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

3

klimt

21.01 2024 в 21:53

Хиляди компании,Пол,хиляди. И персонала и предприемачите масово напускат БГ. Дори крупните зърнари напускат и то заради съдебната система.Един обикновен търговски спор се води 20-26 години..а в Германия по закон 3 месеца,ако ли не плаща държавата.

1000

2

PaulPierce

21.01 2024 в 16:44

Абсолютно правилно, с глупостите на Гешев можеха да унищожат тази компания.
Всъщност, хубаво е да се направи разследване колко компании са унищожени по този начин от прокуратурата.

925

1

ешо

21.01 2024 в 16:30

като осъдят България гешев да плати
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика