СГС е отменил европейските заповеди за арест на шефовете на 'Нексо'

OFFNews 28 септември 2023 в 18:20 2826 0

Нексо

Снимка Архив

"Нексо" е създадена от Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Софийският градски съд е отменил европейските заповеди за арест на двама от обвиняемите по делото "Нексо" - Антони Тренчев и Коста Кънчев.

От съда, цитиран от БНТ, съобщават, че на 19 септември Софийската градска прокуратура е внесла досъдебно производство с постъпили по него жалби, с които се оспорват издадени европейски заповеди за арест (ЕЗА).

В мотивите на съда се посочва, че издадените европейски заповеди за арест са незаконосъобразни, защото не е извършено надлежно призоваване на обвиняемите.

От материалите се установява, че обвиняемите имат постоянни и известни адреси в Обединените арабски емирства, откъдето не са призовавани от разследващия орган.

Разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления (публично опровергани от НАП, КФН и Министерството на финансите), в т.ч. пране на пари (нещо, което бе опровергано със споразумението между "Нексо" и американските регулатори, както и от финансовия надзор на България, КФН и НАП), предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз (отхвърлено от съда), компютърни измами (отхвърлено от съда) и данъчни престъпления.

Според бившия главен прокурор Иван Гешев изготвянето на експертизата по делото "Нексо" ще струва 500 000 долара. Сумата беше назована от него на заседание на Висшия съдебен съвет на 20 април, на което беше разгледано искане на Гешев за осигуряване на парите.

Всичко започна през януари след спецоперация срещу криптобанката "Нексо", когато прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на въпросната банка. Обвинението беше, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. 

Твърдеше се, че в платформата за криптовалута са осъществявани трансакции към мъж на име Махмуд Мохамед, когото тайните служби на Израел са идентифицирали като част от терористичната групировка "Хамас". Според разследващите след април 2022 г. през "Неско" са заобикаляни санкции на САЩ и ЕС спрямо Русия, като са осъществявани преводи към т.нар. даркнет пазари и руски криптоборси. 

"Нексо" e oснована и управлявана от Коста Кънчев - братовчед на управителя и председател на УС на фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който беше обвинен от СГП през 2021 г. в длъжностно присвояване, и Антони Тренчев - бивш депутат от "Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки