Недоглеждане в ЗСВ отложи за втори път решението на ВСС за Даниела Талева

OFFNews 19 юли 2023 в 14:53 962 0

Талева

Снимка БГНЕС

Даниела Талева

За втори пореден път прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отложи назначаването на Даниела Талева от Софийския градски съд за обвинител във ВКС, за да разследва зам. главния прокурор и шеф Националната следствена служба Борислав Сарафов. Този път причина се оказа пропуск в Закона за съдебната власт, съобщи "Лекс".

Заради него колегията реши да сезира парламента и министъра на правосъдието Атанас Славов, за да се направят бързи промени в ЗСВ, ремонтът на който предстои да се гледа на второ четене.

Става дума за пропуск в чл. 30, ал. 5, т. 21 от ЗСВ, който ПК на ВСС назначава съдия, определен по реда на чл. 112, ал. 6, на длъжност прокурор във ВКП, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор. В тази разпоредба се говори за престъпления, извършени само от обвинител №1, а не и от негов заместник, какъвто е сегашния случай.

Заради това ПК ще сезира Народното събрание, за да се допълни, че ad hoc прокурорът ще разследва и престъпления, извършени от заместник главен прокурор.

На 12 юли прокурорската колегия отново отложи решението си назначаването на Даниела Талева, защото темата е изключително важна и изисква присъствието на всички членове на ПК, а двама са в отпуск, без да броим незапълнената бройка, която се освободи преди време и трябваше парламентът да запълни. Освен това бе напомнено, че предстои решение на Конституционния съд, сезиран от отстранения обвинител №1 Иван Гешев, да бъдат обявени в противоречие с основния закон промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които бе намален броят на гласовете за освобождаване на главния прокурор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки