Мутрите се вихрят, а Цветанов и Борисов ги покровителстват, твърди Банев

OFFNews 22 ноември 2016 в 07:43 15984 13

Мутрите се вихрят, а Цветанов и Борисов ги покровителстват, твърди Банев

В цялата страна се осъществява поголовен рекет на бизнеса и това става с умишленото бездействие на институциите и с покровителството на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и главния секретар на МВР.

Тези твърдения отправи в ефира на Нова тв бизнесменът Николай Банев, чийто автомобили изгоряха в гараж в София в понеделник. 

"Когато демократичните институции не работят, мутрите се развихрят", така Банев обобщи случая с палежа. Той каза, че познава нападателя и той е собственик на охранителна фирма "Делта гард". С нея бизнесменът имал договор за охрана, а собственикът на фирмата имал претенции, че не му било платено.

Нападателят преди време е нарязал имущество на ТЕЦ "Казанлък" и го е предал за скрап, а според Банев най-фрапиращият случай е с дружеството му "Полимери Инвест". По този случай съдия Румяна Ченалова, която беше посочена от бившия френски посланик у нас като "гнила ябълка" в съдебната система, издала определение, че компанията дължи пари на охранителната фирма.

Според Банев предприятието било съсипано от синдик с намесата на хора от ГЕРБ-Варна и София. "Обезкостено е предприятието", каза Банев и разказа за собственика на охранителната фирма. По думите му става въпрос за 150 хил. лв. за услуга, която обаче не била извършена. Вместо това охранителната фирма изнесла имуществото. Банев твърди, че този човек го изнудва, включително и чрез съдия. "Съответен съдия, съответен синдик, съответна охранителна фирма. В следствия предприятието се обезкостява и потърпевш е бизнесът", описа схемата Банев, която според него е класическа. 

По думите му Ченалова е само една от "осветените" съдийки в подобни схеми. 

"Аз този човек съм го виждал на живо за 10 минути, когато той нахълта на "Русалка" (курортен комплекс на Северното Черноморие, собственост на семейство Баневи, бел. ред.) с петима бодигарда, с пищови, с претенция, че му се дължат пари за услуга, която не е извършил", каза Банев. Той поясни, че този случай е "е копи-пейст" на случаи в цялата страна.

"Към хората с малък и голям бизнес се упражнява рекет", каза той и попита дали лично Цветан Цветанов не е оказвал натиск. "Огромна част от хората ги беше страх, включително в прокуратурата, включително и в съда", обясни бизнесменът.  

Той каза, че две негови служителки, включително и съпругата му, са били заплашвани от същия човек с СМС-и, 99 процента от които не стават за четене пред камера, обясни Банев. 

Той заяви, че редовно е подавал жалби в полицията - Добрич, Каварна, Денвя, Велико Търново и други места в страната, но нямало каквато и да е реакция за две години и половина. "Кой може да разпъне чадър над цялата държава? Борисов, Цветанов и главният секретар на МВР. Аз не виждам кой друг може", обясни Банев. "Аз мисля, че прокуратурата бездействаше достатъчно дълго време. Сега виждам, че се активизира. Но това не е частен случай, а практика в цялата страна към бизнеса, който не искаше да се подаде на рекета", обясни Банев.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговори, че не прокуратурата разкрива престъпленията, а МВР. Тя е категорична, че ще бъдат повдигнати обвинения, ако МВР предостави доказателства. "Смятаме, че никой прокурор в страната не допуска да бъде манипулиран", каза тя. "Събирането на доказателства е под контрола на прокуратурата, но те трябва да бъдат събрани от МВР", уточни говорителят на главния прокурор.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови