МП ще прави собствен анализ на специализираното правосъдие

OFFNews 21 май 2021 в 11:28 1604 0

Правосъдното министерство ще поиска информация от органите на специализираното правосъдие, за да направи свой собствен анализ за работата му, извън този на Висшия съдебен съвет, обяви служебният министър Янаки Стоилов.

Идеята му е в отговор на решението на Пленума на ВСС срокът за изготвяне на документа за дейността на специализираните прокуратури от прокурорската колегия да е тримесечен. Предложението какъв да е срокът за представянето на анализа на специализираните съдилища от Съдийската колегия на съвета ще бъде представен на заседанието на пленума идната седмица.

Вчера ВСС на практика бламира министъра, а ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев обяви непокорството с обяснението, че прокуратурата няма ангажимент да обслужва политически интереси.  

Стоилов коментира пред бТВ, че, от една страна, вносителите на законодателните промени, целящи закриване на специализираните съдилища и прокуратури, искат да финализират този процес без становище на съдебната власт, а от друга - мнозинството представители на ВСС са на мнение, че всичко в специализираното правосъдие е наред, но им трябва значително време, за да го докажат.

В Министерството на правосъдието се правят две категории проверки – на дейността на второстепенните разпоредители с бюджетни средства и на дирекциите във ведомството, които ще приключат до 10-12 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!